Εκλογικός σεισμός στη Ρουμανία: Ο φιλορώσος Καλίν Γκεοργκέσκου ξεπέρασε τον πρωθυπουργό στις προεδρικές εκλογές
NewsroomΟ υποψήφιος της ακροδεξιάς στη Ρουμανία Καλίν Γκεοργκέσκου ανέτρεψε τα exit polls, περνώντας πρώτος στον δεύτερο γύρο στις προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας.
Τα exit polls είχαν αρχικά δείξει ότι η ακροδεξιά θα αποκλειόταν, με τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό Μαρσέλ Τσιολάκου και έναν κεντροδεξιό υποψήφιο να αναμετρώνται στον δεύτερο γύρο. Όμως, με καταμετρημένο το 98,66% των ψηφοδελτίων, ο φιλορώσος Καλίν Γκεοργκέσκου προηγείται με 22,59% έναντι 19,55% του Μαρσέλ Τσιολάκου στην κούρσα για την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Κλάους Γιαχάνις στο εν πολλοίς εθιμοτυπικό αξίωμα.
Η ακροδεξιά σε τροχιά να πάρει το ένα τρίτο των ψήφων
Ελλείψει απόλυτου νικητή στον πρώτο γύρο – με ποσοστό άνω του 50% – οι δύο πρώτοι υποψήφιοι περνούν στον δεύτερο γύρο στις 8 Δεκεμβρίου. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, «η ακροδεξιά είναι μακράν ο μεγάλος νικητής αυτών των εκλογών», δήλωσε στο AFP ο πολιτικός επιστήμονας Κριστιαν Πριβουλέσκου. Ένας άλλος εθνικιστής υποψήφιος, ο Τορτζ Σιμιον, είναι επί του παρόντος τέταρτος, γεγονός που βάζει την ακροδεξιά σε τροχιά να πάρει περίπου το ένα τρίτο των ψήφων.
Το αποτέλεσμα θα ήταν ένας πολιτικός σεισμός στη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ των 19 εκατομμυρίων κατοίκων, που μέχρι στιγμής έχει αντισταθεί στις εθνικιστικές τοποθετήσεις, ξεχωρίζοντας από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
- Ιστορίες από τα άδυτα των ανακτόρων στην Ελλάδα: Ο μυστικός έρωτας του βασιλιά Κωνσταντίνου, η κρυφή ερωτική ζωή του βασιλιά Παύλου
- Μητσοτάκης: Απέναντι στην τρομοκρατία δεν χωρούν ούτε αστερίσκοι, ούτε συμψηφισμοί
- Marfin: Πώς έφτασαν οι αρχές στους υπόπτους 08, 10 και 11 - Το σακίδιο με τα τρία αστέρια και οι διακοπές
- Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Πέθανε ο ένας από τους δυο σοβαρά εγκαυματίες