Κόσμος|24.04.2019 11:27

Καμίλ Πασκάλ: Η Νοτρ Νταμ είναι ο Παρθενώνας μας

Έρη Πανσεληνά

«Η Παναγία των Παρισίων είναι ο Παρθενώνας μας». Με αυτή τη φράση ο διάσημος Γάλλος ιστορικός και πρώην σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί, Καμίλ Πασκάλ, συνοψίζει στο «Έθνος της Κυριακής» τη σημασία που ο εμβληματικός καθεδρικός ναός έχει για τους Γάλλους. Εμφανώς συγκινημένος μιλώντας μας στο τηλέφωνο μία ημέρα μετά την τραγωδία στη Νοτρ Νταμ, που σόκαρε ολόκληρο τον κόσμο και πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων και γνώσεων για την ανακατασκευή της, ο Πασκάλ φαίνεται να μην μπορεί να πιστέψει ότι παρακολούθησε την παρ’ ολίγον ολική καταστροφή της.

«Είναι δράμα, είναι ακατανόητο», μας λέει με τρεμάμενη φωνή. «Η Παναγία των Παρισίων από τον 12ο αιώνα που χτίστηκε άντεξε στα πάντα, στον εκατονταετή πόλεμο, στους θρησκευτικούς πολέμους, στη Γαλλική Επανάσταση, σε δύο Παγκοσμίου Πολέμους και τώρα στον 21ο αιώνα, τον αιώνα του μηδενικού ρίσκου, ήταν που είδαμε τον καθεδρικό να καίγεται», εξηγεί στο «Έθνος της Κυριακής» και τονίζει ότι το συμβάν αυτό θα πρέπει «να γίνει μάθημα μετριοπάθειας».

Λίγες ώρες πριν από το ξέσπασμα της φωτιάς στην οροφή της Νοτρ Νταμ ο Καμίλ Πασκάλ είχε γευματίσει σε ένα εστιατόριο ακριβώς δίπλα από τον 850 ετών ναό. Θυμάται ότι εκείνη τη στιγμή η θέα του ήταν υπέροχη. Όταν γύρισε στο σπίτι του, είχε πλέον καεί. «Ήταν μια τρομερή στιγμή για μένα ως Γάλλο, ως καθολικό και ως λάτρη της ομορφιάς», μας εξομολογείται. Ο 52χρονος Γάλλος ιστορικός και συγγραφέας δε βλέπει την καταστροφή του μνημείου ως ένα τραύμα αλλά ως έναν «ακρωτηριασμό», όπως χαρακτηριστικά μας λέει.

«Η χώρα χτυπήθηκε στην ψυχή της. Οι Γάλλοι νιώθουν ότι έχασαν ένα κομμάτι του εαυτού τους», αναφέρει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Πασκάλ, ο οποίος την επομένη της πυρκαγιάς πέρασε από όλα τα γαλλικά τηλεοπτικά πλατώ για να μιλήσει για την ιστορία του ναού. «Η Νοτρ Νταμ γλίτωσε από τα πάντα και από τον 12ο αιώνα συνόδευε τους Γάλλους και στις καλές και στις κακές στιγμές του έθνους. Είναι λοιπόν ένα κομμάτι ημών των ιδίων, είμαστε εμείς που καταστραφήκαμε». Γι’ αυτό το λόγο πιστεύει ότι «ό,τι είναι ο Παρθενώνας για τους Έλληνες, που ζει στην αιωνιότητα, είναι η Νοτρ Νταμ για τους Γάλλους».

Παναγία των ΠαρισίωνΚαμίλ Πασκάλ