Κόσμος|22.04.2019 11:43

Τουρκία: Ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη ο δράστης που επιτέθηκε στον Κιλιτσντάρογλου

Newsroom

Εξακριβώθηκε από την αστυνομία η ταυτότητα του δράστη που επιτέθηκε με γροθιά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και των άλλων πέντε δραστών που φώναζαν συνθήματα εναντίον του PKK και στη συνέχεια λίντσαραν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV Μαρία Ζαχαράκη, η αστυνομία αναζητά τους δράστες, ενώ η εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για να διακριβωθεί εάν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση ή για προβοκάτσια. Ξεκίνησε επίσης έρευνα για να διακριβωθεί εάν η νομαρχία Άγκυρας είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας κατά την κηδεία.

«Είμαι έτοιμος να δώσω και τη ζωή μου, δεν θα υποχωρήσω ούτε χιλιοστό», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για την επίθεση που δέχτηκε. «Γιατί δεν θέλουν να πάω στην κηδεία ενός ήρωα; Νομίζουν πως αν προβαίνουν σε τέτοιες επιθέσεις, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν θα πάει στην κηδεία. Θα πάω, πρόκειται για έναν ήρωα των 82 εκατομμυρίων», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Φαϊκ Οζτράκ, κάλεσε τον νομάρχη Άγκυρας και τον υπουργό Εσωτερικών να παραιτηθούν, κάνοντας λόγο για οργανωμένο επεισόδιο.

Την επίθεση καταδίκασε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν αναφέροντας ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παραβεί τους νόμους και πως θα κινηθούν οι νομικές διαδικασίες.

Χθες ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχτηκε επίθεση από όχλο, κατά την κηδεία ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε σε σύγκρουση με Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ. Το βίντεο του προβάλλεται δείχνει τον Κιλιτσντάρογλου να δέχεται γροθιές από ωρυόμενους άνδρες. Οι σωματοφύλακές του κατάφεραν να τον απομακρύνουν από το σημείο της συμπλοκής και να τον φυγαδεύσουν σε ένα κοντινό σπίτι, ωστόσο το πλήθος τον ακολούθησε φωνάζοντας "έξω το PKK". Αργότερα με τεθωρακισμένο αυτοκίνητο οδηγήθηκε με τη συνοδεία της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του.

Το περιστατικό συνέβη λίγες εβδομάδες μετά τις γεμάτες πόλωση δημοτικές εκλογές στη Τουρκία. Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη νίκησαν τους κυβερνητικούς με την υποστήριξη των Κούρδων και για το λόγο αυτό το πλήθος σήμερα ουσιαστικά προσπάθησε να ‘τιμωρήσει’ αυτή τη συνεργασία της αντιπολίτευσης και των Κούρδων.

Η επίθεση αυτή είναι άλλη μία απόδειξη της πόλωσης που συνεχίζει να επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.

Την επίθεση πάντως καταδίκασε σύσσωμη η κυβέρνηση και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία στους πολίτες.

Τουρκία