Κόσμος|22.04.2019 15:02

Ζωολόγος κατά Netflix: Απάτη το ντοκιμαντέρ «Our Planet»

Newsroom

Το ντοκιμαντέρ του Netflix, «Our Planet» μετέδοσε σοκαριστικές εικόνες, με δεκάδες θαλάσσιους ίππους να πέφτουν από μεγάλο ύψος και να τραυματίζονται θανάσιμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περιορισμένη τους όραση έξω από το νερό, τους οδήγησε στο να μην δουν την άκρη του γκρεμού με αποτέλεσμα να πέσουν.

Το ντοκιμαντέρ απέδωσε τις φρικτές αυτές εικόνες στην κλιματική αλλαγή και στο λιώσιμο των πάγων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εκπομπή, πάνω από 100.000 ζώα συγκεντρώθηκαν σε μία μόνο παραλία, αφού οι υπόλοιποι πάγοι, στους οποίους θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο είχαν λιώσει. Προκειμένου να ξεκουραστούν, ανέβηκαν στα ψηλά απότομα βράχια και στη συνέχεια δεν μπορούσαν να κατέβουν.

Όμως, σύμφωνα με την Dailymail, η ζωολόγος Susan Crockford θεωρεί πως είναι άλλος ο λόγος που οδήγησε στον θάνατο τα πελώρια αυτά ζώα. Χαρακτηριστικά τόνισε πως οι εικόνες αυτές τραβήχτηκαν το 2017, όταν μερικές πολικές αρκούδες βρίσκονταν στο σημείο και κυνηγούσαν δεκάδες θαλάσσιους ίππους. Τα ζώα εγκλωβίστηκαν στα βράχια και αναγκάστηκαν να πέσουν, στην προσπάθειά τους να σωθούν.

«Το συνεργείο αρνείται να δώσει λεπτομέρειες για την χρονολογία και την τοποθεσία των εικόνων, καθώς πρόκειται για το περιστατικό στην Σιβηρία το Φθινόπωρο του 2017», έγραψε στο blog της η ζωολόγος.

Από την άλλη πλευρά οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ διαψεύδουν αυτούς τους ισχυρισμούς: «Δεν οδηγήθηκαν στον γκρεμό από πολικές αρκούδες. Το ξέρουμε αυτό, επειδή υπήρχαν δύο μέλη του συνεργείο πίσω από τους βράχους και μας ενημέρωναν, προκειμένου να μην υπάρξει ανθρώπινος κίνδυνος», υπογράμμισε η σκηνοθέτης Sophie Lanfear.

«Όταν οι θαλάσσιοι ίπποι ξεκουράστηκαν για λίγες μέρες, ήθελαν να επιστρέψουν στην θάλασσα. Την ίδια ώρα, τα υπόλοιπα ζώα, που βρίσκονταν πιο χαμηλά, είχαν ξεκινήσει να φεύγουν. Για ώρες προσπαθούσαν να ισορροπήσουν στα βράχια πριν πέσουν. Ο λόγος που επέλεξαν αυτή την τοποθεσία για να ξεκουραστούν είναι επειδή εκεί υπήρχαν πάγοι που τώρα έχουν λιώσει», συμπλήρωσε.

Netflixθαλάσσιος ίπποςOur Planet