Κόσμος|22.04.2019 19:40

Τα νέα ανθρώπινα είδη που ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Θοδωρής Λαΐνας

Οι ανθρωπολόγοι πίστευαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ότι είχαν καταφέρει να ολοκληρώσουν το δέντρο της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Οτι γνωρίζαμε όλα τα είδη των ανθρώπων που εμφανίστηκαν στη Γη μετά τον τελευταίο κοινό μας πρόγονο με τους πιθήκους, αν ισχύει φυσικά η κρατούσα θεωρία της καταγωγής μας. Οι ειδικοί θεωρούσαν ότι ακόμη και αν δεν γνωρίζουμε κάποιους από τους λεγόμενους «χαμένους κρίκους», δηλαδή κάποια είδη που υπήρξαν στα πρώτα στάδια εξέλιξης των ανθρώπων, γνωρίζαμε όλους τους τελευταίους... συγγενείς μας. Τα είδη εκείνα που ζούσαν για δεκάδες χιλιάδες έτη μαζί μας στη Γη, αλλά δεν κατάφεραν για διαφόρους λόγους να επιβιώσουν και εξαφανίστηκαν. Είδη όπως οι διάσημοι άνθρωποι του Νεάντερνταλ.

Ομως τα τελευταία χρόνια σε διάφορες περιοχές του πλανήτη κάνουν την εμφάνισή τους άγνωστα είδη ανθρώπων που συνυπήρξαν μαζί μας και η ύπαρξή τους κρύβει πολλά μυστήρια. Το τελευταίο εξ αυτών ανακαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες σε ένα σπήλαιο στις Φιλιππίνες. Πρόκειται για ένα είδος ανθρώπων που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ζούσε μέχρι πριν από περίπου 50 χιλιάδες χρόνια. Το είδος αυτό ονομάστηκε Homo luzonensis και οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για ένα είδος μικροσκοπικών ανθρώπων που είχαν ύψος περίπου ένα μέτρο. Το είδος αυτό είχε, όπως φαίνεται, χαρακτηριστικά που διαθέτουμε και εμείς αλλά και παλαιότερα είδη, όπως ο περίφημος Αυστραλοπίθηκος. Οι ερευνητές συνεχίζουν τις ανασκαφές στο σημείο που εντοπίστηκαν τα απολιθώματα αυτού του άγνωστου είδους για να συλλέξουν νέα στοιχεία για αυτό.

Η ανακάλυψη στις Φιλιππίνες είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, με δεδομένο ότι στη γειτονική Ινδονησία πριν από λίγα χρόνια ανακαλύφθηκε ακόμη ένα άγνωστο είδος, επίσης πολύ κοντών ανθρώπων, που ζούσε την ίδια περίοδο με τους Homo luzonensis. Οπως φαίνεται, δικαιώνεται ο Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν, αφού υπήρξαν κάποτε... Χόμπιτ στη Γη. Στη Νοτιοδυτική Κίνα εντοπίστηκαν πριν από λίγα χρόνια τα απολιθώματα ακόμη ενός άγνωστου είδους ανθρώπων, το οποίο φαίνεται ότι ζούσε μέχρι πολύ πρόσφατα, πριν από 11 χιλιάδες έτη. Οι Ανθρωποι του Σπηλαίου των Κόκκινων Ελαφιών, όπως ονομάστηκε αυτό το είδος, είναι πιθανότατα οι τελευταίοι συγγενείς μας, με τους οποίους ζήσαμε μαζί στον πλανήτη. 

Ανθρωπολογικό X-FILES

Εκείνοι όμως που αποτελούν πόλο έλξης για τους επιστήμονες είναι οι «Ντενίσοβαν», ένα άγνωστο είδος ανθρώπων που ζούσε παράλληλα με εμάς και τους Νεάντερταλ. Οι Ντενίσοβαν είχαν τη βάση τους στα όρη Αλτάι της Ανατολικής Ρωσίας και τα μέχρι τώρα ευρήματα από την αποκωδικοποίηση του DNA τους δείχνουν ότι ήρθαν σε επαφή και πρόσμειξη τόσο με τους Νεάντερταλ όσο και με τον Homo sapiens sapiens, δηλαδή εμάς. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι γενετικό υλικό των Ντενίσοβαν εντοπίστηκε σε κατοίκους της Μελανησίας, ενός νησιωτικού συμπλέγματος βορειοανατολικά της Αυστραλίας.

Μάλιστα στους Μελανήσιους εντοπίστηκαν ίχνη DNA από ακόμη ένα ανθρώπινο είδος για την ύπαρξη του οποίου δεν γνωρίζουμε κάτι. Το πώς συνέβη αυτό συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Από τις γενετικές έρευνες έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι Ντενίσοβαν είχαν προσμειχθεί και με ένα ακόμη είδος ανθρώπων που ζούσε στην Ασία, για το οποίο επίσης δεν γνωρίζουμε προς το παρόν τίποτε. Οι έρευνες για αυτά τα ανθρώπινα είδη συνεχίζονται, ενώ θα πρέπει να θεωρείται πλέον εξαιρετικά πιθανό σύντομα να ανακοινωθεί η ανακάλυψη και άλλων άγνωστων μέχρι σήμερα ειδών ανθρώπων που συμβίωναν μαζί μας, αλλά έχασαν κάποια στιγμή τη μάχη της επιβίωσης και εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν πίσω τους κάποια ίχνη της ύπαρξής τους

Χόμπιτ