Κόσμος|23.04.2019 14:31

Δια χειρός Σάρα Τζέσικα Πάρκερ η έκδοση του βιβλίου του Ντεμιρτάς στις ΗΠΑ

Γιώργος Σκαφιδάς

Την Αμερικανίδα ηθοποιό Σάρα Τζέσικα Πάρκερ τη γνωρίσαµε, οι περισσότεροι εξ ηµών, µέσα από την εµπορικά επιτυχηµένη τηλεοπτική σειρά «Sex and the City», ως µια εργένισσα από τη Νέα Υόρκη που όταν δεν συζητά τα ερωτικά της µε τις φίλες της, συζητά για… γόβες, κοσµήµατα και φορέµατα.

Προσωπικές σχέσεις, κουτσοµπολιά, έρωτες και… γόβες θα µονοπωλούσαν το ενδιαφέρον της τηλεοπτικής «Κάρι Μπράντσο» για συνολικά έξι τηλεοπτικές σεζόν, στο πλατό µιας σειράς που έµελλε να ολοκληρωθεί έπειτα από… 94 επεισόδια, προτού τελικώς περάσει στη µεγάλη οθόνη ως κινηµατογραφική ταινία µε ακριβώς την ίδια θεµατολογία, προς µεγάλη απογοήτευση όµως των σινεκριτικών που τη µίσησαν… µάλλον δικαιολογηµένα.

Ακόµη και η κενότητα έχει, άλλωστε, τα όριά της, όρια τα οποία, ειδικά το δεύτερο κινηµατογραφικό «Sex and the City 2» (ήθελαν και σίκουελ, τροµάρα τους), φρόντισε να ξεπεράσει φτάνοντας µέχρι και… στο Αµπου Ντάµπι.

Τον κουρδικής καταγωγής Τούρκο πολιτικό, Σελαχατίν Ντεµιρτάς, τον γνωρίσαµε, από την άλλη, ως ηγέτη του φιλοκουρδικού Κόµµατος ∆ηµοκρατίας των Λαών (HDP), µέσα από τους πολιτικούς του αγώνες ενάντια στο ισλαµοεθνικιστικό καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αγώνες που έµελλε να τον στείλουν στη φυλακή.

Τα τελευταία δυόµισι χρόνια, από τον Νοέµβριο του 2016 και µετά, ο 46χρονος Ντεµιρτάς τα έχει περάσει στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, 1.700 χιλιόµετρα µακριά από το Ντιγιάρµπακιρ όπου ζουν η σύζυγος και οι δύο ανήλικες κόρες του.

Το καθεστώς Ερντογάν τον κατηγορεί ως «τροµοκράτη» υποστηρικτή των φερόµενων ως «τροµοκρατών» του Εργατικού Κόµµατος του Κουρδιστάν (PKK). Στα µάτια, ωστόσο, της ∆ύσης ο 46χρονος Ντεµιρτάς διώκεται απλώς και µόνο επειδή τόλµησε να απειλήσει πολιτικά τον Ερντογάν.

Ηταν στις τουρκικές βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2015, όταν το κόµµα του, το HDP, εκτοξεύθηκε στο 13%, στερώντας έτσι την αυτοδυναµία (αλλά µόνο προσωρινά, όπως έµελλε να αποδειχθεί) από το ισλαµοσυντηρητικό Κόµµα ∆ικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Εκ πρώτης όψεως, κρίνοντας από όσα έχουν προηγηθεί, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και ο Σελαχατίν Ντεµιρτάς δεν θα µπορούσαν να έχουν απολύτως τίποτα κοινό.

Και όµως, οι δύο τους βρίσκονται ξαφνικά, εν έτει 2019, να συνεργάζονται κατά τρόπο µάλλον αναπάντεχο, µε την 54χρονη Αµερικανίδα ηθοποιό σε ρόλο εκδότη και τον 46χρονο Τούρκο πολιτικό σε ρόλο συγγραφέα.

Μέσα από τη φυλακή της Αδριανούπολης όπου κρατείται από το 2016, ο Ντεµιρτάς έγραψε ένα βιβλίο, αποτελούµενο από 12 φανταστικές µικρές ιστορίες, το οποίο αναµένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ από τη… Σάρα Τζέσικα Πάρκερ.

Αρχής γενοµένης από τα τέλη του 2016, η 54χρονη Πάρκερ ηγείται των εκδόσεων «SJP for Hogarth» (που ανήκουν στον όµιλο «Crown Publishing Group» του οίκου «Penguin Random House»), η ίδια σε ρόλο διευθύνουσας (editorial director) και επιµελήτριας (curator).

Με αυτή την ιδιότητα η Αµερικανίδα έχει µέχρι στιγµής προχωρήσει, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2018, στην έκδοση τριών βιβλίων, εκ των οποίων το τελευταίο είναι µια συλλογή διηγηµάτων διά χειρός Σελαχατίν Ντεµιρτάς, µε τον τίτλο «Dawn» («Αυγή»), που θα κυκλοφορήσει στις 23 Απριλίου.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήµ το περίµεναν. Η ίδια η Πάρκερ είχε, άλλωστε, απαθανατιστεί από τον φωτογραφικό φακό των παπαράτσι της «Vogue» µόλις τον περασµένο ∆εκέµβριο να βγαίνει από την πολυτελή οικία της στη Νέα Υόρκη µε το βιβλίο του Ντεµιρτάς ανά χείρας.

Ο λόγος για µια συλλογή διηγηµάτων (ιστοριών ρεαλιστικών, πλην όµως σκληρών και απάνθρωπων, µε πρωταγωνιστές απλούς καθηµερινούς ανθρώπους από τη Νοτιοανατολική Τουρκία) που πρωτοκυκλοφόρησε πίσω στην Τουρκία τον Σεπτέµβριο του 2017, µε τον τίτλο «Seher», και έγινε best-seller πουλώντας στην πορεία πάνω από 200.000 αντίτυπα.

Μέχρι στιγµής το πρώτο λογοτεχνικό πόνηµα του Ντεµιρτάς έχει µεταφραστεί σε συνολικά οκτώ γλώσσες, µεταξύ άλλων και στα ελληνικά, υπό τον τίτλο «Πριν το ξηµέρωµα» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, σε µετάφραση Στέλλας Βρετού).

Σύµφωνα µε την ισραηλινή εφηµερίδα «Jerusalem Post», και µόνο το γεγονός ότι η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ επέλεξε να εκδώσει στις ΗΠΑ ένα βιβλίο γραµµένο από τον διωκόµενο στην Τουρκία Ντεµιρτάς µπορεί να συµβάλει αποφασιστικά ώστε να αναδειχθούν διεθνώς τα εγκλήµατα που διαπράττει το καθεστώς Ερντογάν σε βάρος των Κούρδων, κυρίως στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

Η έκδοση του συγκεκριµένου βιβλίου «θα µπορούσε να κοστίσει στην Αγκυρα δισεκατοµµύρια δολάρια», σηµειώνει µέσα από τις σελίδες της «Jerusalem Post» o Κούρδος ακτιβιστής και διευθυντής του «American Kurdish Information Network» (AKIN), Κάνι Χουλάµ, ενδεχοµένως… αναπολώντας τα οµολογουµένως σηµαντικά πλήγµατα που είχε καταφέρει στο προφίλ της Τουρκίας διεθνώς η προβολή της αµερικανικής ταινίας «Το εξπρές του µεσονυχτίου» πίσω στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Σάρα Τζέσικα ΠάρκερΣελαχατίν Ντεμιρτάς