Κόσμος|08.11.2018 21:09

Η Κεϊτ Μαρί Μπερνς νέα πρέσβης στην ΠΓΔΜ με απόφαση Τραμπ

Newsroom

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να προτείνει την Κεϊτ Μαρί Μπερνς για τη θέση της πρέσβη των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ. Η Μπερνς προς το παρόν κατέχει τη θέση της Επιτετραμμένης στην Πρεσβεία της Αθήνας, ενώ θα αντικαταστήσει τον Τζες Μπέιλι. Η θητεία του Μπέιλι είχε λήξει από τις αρχές του 2018, ωστόσο παρέμεινε μέχρι και σήμερα στη θέση του εξαιτίας των εξελίξεων με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Η Μπερνς θεωρείται έμπειρη διπλωμάτης και βρισκόταν στη θέση της από το 2017. Η ανακοίνωση του διορισμού της έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου. Πριν την Αθήνα βρισκόταν στη θέση της αναπληρώτριας πρέσβη στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην Βιέννη όπου είχε υπηρετήσει επίσης και ως Επιτετραμμένη της Διπλωματικής Αποστολής των Η.Π.Α. από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Από την άλλη πλευρά στα 24 χρόνια της καριέρας της έχει υπηρετήσει στο υπουργείο Εξωτερικών (State Department) στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Επιπλέον εργάστηκε ως Σύμβουλος Δημοσίων Υποθέσεων στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία των Η.Π.Α. στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, από το 2007 έως το 2010.

Από το 2010 έως το 2011 ήταν Ανώτατη Πολιτική Εκπρόσωπος που επιβλέπει τη διακυβέρνηση και την ανάπτυξη στο ανατολικό Αφγανιστάν στο πλαίσιο της Διεθνούς Δύναμης Συνδρομής για την Ασφάλεια (ISAF). Έχει επίσης εκπροσωπήσει τα συμφέροντα τις Η.Π.Α. στην Ισπανία, τη Βολιβία, την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Κεϊτ Μαρί ΜπερνςΗΠΑΠΓΔΜΝτόναλντ Τραμπ