Γκουτέρες: «Η κατάληψη και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο πρέπει να σταματήσουν»
NewsroomΟ γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα από τον νότιο Λίβανο ότι η «κατάληψη» από το Ισραήλ αυτής της περιοχής και οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις πρέπει να «σταματήσουν», σχεδόν δύο μήνες μετά την κατάπαυση πυρός που έθεσε τέλος στον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.
«Η συνέχιση της κατάληψης από τον ισραηλινό στρατό σε αυτή τη ζώνη επιχειρήσεων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (Finul/ UNIFIL) και η διενέργεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε λιβανικό έδαφος συνιστούν παραβιάσεις της απόφασης 1701…πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο Γκουτέρες.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο αρχηγείο της Finul στην Νακούρα, στον νότιο Λίβανο. Η απόφαση 1701 έθεσε τέλος σε προηγούμενο πόλεμο το 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και προέβλεπε ότι μόνο ο λιβανικός στρατός και η Finul μπορούν να αναπτυχθούν στον νότιο Λίβανο.
Ο Γκουτέρες αποκάλυψε ότι οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης ανακάλυψαν «πάνω από 100 οπλοστάσια που ανήκουν στη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ ή σε άλλες ένοπλες οργανώσεις από τις 27 Νοεμβρίου», ημέρα κατά την οποία η ανακωχή τέθηκε σε ισχύ. Η επίσκεψή του γίνεται καθώς πλησιάζει η προθεσμία για να τεθεί σε πλήρη ισχύ η συμφωνία για κατάπαυση πυρός, σύμφωνα με την οποία ο λιβανικός στρατός πρέπει να αναπτυχθεί δίπλα στους κυανόκρανους στον νότο, από όπου ο ισραηλινός στρατός πρέπει να αποχωρήσει μέσα σε περίοδο 60 ημερών, δηλαδή έως τις 26 Ιανουαρίου. Η Χεζμπολάχ πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της βορείως του ποταμού Λιτάνι, περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, και να διαλύσει όλες τις στρατιωτικές υποδομές που συνεχίζουν να υπάρχουν στο νότιο μέρος της χώρας.
- «Διψασμένος» αέρας και εκρηκτικό κοκτέιλ πυρκαγιών: Γιατί η σημερινή μέρα είναι η πιο επικίνδυνη - Τι αλλάζει τις επόμενες ώρες
- Δολοφονία στον Άγιο Παντελεήμονα: Από πολλαπλές κακώσεις στο κεφάλι και τον θώρακα ο θάνατος του Γεωργίου
- Πώς απαντά η κυβέρνηση στα σενάρια περί μετεκλογικών συνεργασιών
- «Ανθρώπινα ψυγεία»: Ιαπωνική εταιρεία λανσάρει... προσωπικούς καταψύκτες για αντιμετώπιση της ζέστης