Κόσμος|09.11.2018 10:43

Αντισημιτικό πογκρόμ: Επέτειος µε προκλήσεις

Γιώργος Σκαφιδάς

Ηταν το βράδυ της 9ης προς τη 10η Νοεµβρίου του 1938, όταν οι εβραϊκοί πληθυσµοί σε Γερµανία και Αυστρία βρέθηκαν στο στόχαστρο καλά ενορχηστρωµένων µαζικών αντισηµιτικών πογκρόµ, µέσα σε ένα όργιο ρατσιστικής βίας, το οποίο έµελλε ουσιαστικά να σηµατοδοτήσει και την απαρχή του Ολοκαυτώµατος.

Η βραδιά εκείνη θα έµενε γνωστή ως «Νύχτα των Κρυστάλλων», από τα σπασµένα γυαλιά (των κατεστραµµένων παραθύρων και προσόψεων) που θα «πληµµύριζαν» τους δρόµους των εβραϊκών συνοικιών. Συνολικά χιλιάδες συναγωγές, εβραϊκά καταστήµατα, σπίτια Εβραίων, επιχειρήσεις, ακόµη και νοσοκοµεία καταστράφηκαν εκείνη τη νύχτα σε Γερµανία και Αυστρία από παραστρατιωτικές οµάδες των ναζί και λοιπούς προθύµους, µε τις Αρχές (την Αστυνοµία και την Πυροσβεστική) να παρακολουθούν µεν από κοντά χωρίς όµως να επεµβαίνουν.

Ογδόντα χρόνια από το βράδυ της 9ης Νοεµβρίου του 1938 και το αντισηµιτικό πογκρόµ, οµάδες ακροδεξιών εµφανίστηκαν θέλοντας να πραγµατοποιήσουν πορεία σήµερα στο Βερολίνο

Δεκάδες (εάν όχι εκατοντάδες) Εβραίοι θα έπεφταν νεκροί µόνο εκείνη τη νύχτα, ενώ παράλληλα δεκάδες χιλιάδες θα συλλαµβάνονταν και θα οδηγούνταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, µε τα βίαια επεισόδια του Νοεµβρίου του 1938 να σηµατοδοτούν και την απαρχή της περιόδου των µαζικών διωγµών και εξοντώσεων σε βάρος των Εβραίων που θα ακολουθούσε.

Ακριβώς 80 χρόνια µετά, και µε την ακροδεξιά (της παράταξης Εναλλακτική για τη Γερµανία AfD) να έχει πλέον ισχυρή παρουσία στην οµοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεσταγκ), η Γερµανία ετοιµάζεται να τιµήσει την επέτειο... στη σκιά ωστόσο ενός κλίµατος αναγεννηµένης µισαλλοδοξίας, ξενοφοβίας και διχασµού.

Εµφάνιση ακροδεξιών Οµάδες ακροδεξιών, υπό την οµπρέλα µιας συµµαχίας δυνάµεων µε την ονοµασία «Εµείς για τη Γερµανία» («Wir für Deutschland»), επεδίωξαν να πραγµατοποιήσουν σήµερα, ανήµερα την επέτειο συµπλήρωσης 80 ετών από τη «Νύχτα των Κρυστάλλων», πορεία διαµαρτυρίας στο Βερολίνο «για τα θύµατα της πολιτικής» όπως διεµήνυσαν, σε µια προσπάθεια προφανώς να εξωραΐσουν το ναζιστικό παρελθόν, σπρώχνοντας τα εγκλήµατα της άκρας δεξιάς κάτω από το χαλί µιας λαϊκιστικής και αποπροσανατολιστικής «αποπολιτικοποίησης».

Η βραδιά εκείνη θα έµενε γνωστή ως «Νύχτα των Κρυστάλλων», από τα σπασµένα γυαλιά των κατεστραµµένων παραθύρων και προσόψεων των κτιρίων των εβραϊκών συνοικιών

Οι Αρχές της γερµανικής πρωτεύουσας προφανώς δεν έδωσαν την άδεια για να πραγµατοποιηθεί µια τέτοια πορεία, ειδικά σε µια τέτοια ηµέρα. Και µόνο το γεγονός, ωστόσο, ότι ακροδεξιοί επιχείρησαν όντως να στήσουν µια τέτοιου τύπου εκδήλωση φανερώνει τον βαθµό στον οποίο εκείνοι έχουν αποθρασυνθεί αλλά και την ευρύτερη τάση που διατρέχει τη Γερµανία εν έτει 2018.

Ξενοφοβία

Ενδεικτικά, σύµφωνα µε τα άκρως ανησυχητικά ευρήµατα πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστηµίου της Λειψίας που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο την Τετάρτη, σχεδόν ένας στους τρεις Γερµανούς εµφανίζεται πια να εµφορείται από προκαταλήψεις ή αντιπάθειες ενάντια στους ξένους.

Οι δείκτες της ξενοφοβίας φαίνεται να ανεβαίνουν στη χώρα, κυρίως ενάντια στους µουσουλµάνους και κυρίως στην Ανατολική Γερµανία, µε τις αντισηµιτικές τάσεις ωστόσο να παραµένουν. Το 10% των ερωτηθέντων στη σχετική έρευνα του Πανεπιστηµίου της Λειψίας εµφανίζεται, για παράδειγµα, να υποστηρίζει ότι «οι Εβραίοι ασκούν υπερβολικά µεγάλη επιρροή ακόµη και σήµερα... ενώ δεν ταιριάζουν στην πραγµατικότητα µε τους υπόλοιπους Γερµανούς»

Σήμερα η ομιλία Μέρκελ

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον και µε τις τάσεις γενικώς πλέον να διαγράφονται δυσοίωνες υπό τον φόβο νέων ξενοφοβικών ή αντισηµιτικών πογκρόµ, η Γερµανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είναι προγραµµατισµένο να εκφωνήσει σήµερα οµιλία σε συναγωγή στο Βερολίνο, έχοντας στο πλευρό της τον Γερµανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνµάγερ. Πολλοί Γερµανοί ωστόσο, ως φαίνεται, δεν πρόκειται να µπουν στον κόπο να την ακούσουν

Εβραίοιαντισημιτισμός