Κόσμος|29.04.2019 20:07

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Τραμπ για τους S-400

Newsroom

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Δευτέρας ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Βασικό θέμα της συνομιλίας των δύο ηγετών, σύμφωνα με την αντποκρίτρια του Open Tv Mαρία Ζαχαράκη, αποτέλεσε η αγορά εκ μέρους της Τουρκίας του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400, για την οποία οι ΗΠΑ αντιδρούν και απειλούν με κυρώσεις την Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να εξηγήσει για άλλη μια φορά στον Ντόναλντ Τραμπ ότι το ρωσικό σύστημα δεν αποτελεί κίνδυνο για τα αμερικανικά μαχητικά F-35 και ζήτησε εκ νέου τη σύσταση μίας κοινής ομάδας εργασίας που θα εξετάσει όλες τις πτυχές του ζητήματος.

Δεν έγινε γνωστό αν ο Ντόναλντ Τραμπ τελικά συμμερίστηκε την άποψη του Τούρκου ομολόγου του και αν το τηλεφωνικό αυτό ραντεβού είχε τα αποτελέσματα που επιθυμούσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος επιδίωκε εδώ και καιρό την επικοινωνία αυτή με την Ουάσιγκτον, προκειμένου να αμβλύνει την ένταση.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης το θέμα της Συρίας και επανέλαβαν την κοινή τους θέση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ τόνισαν τη σημασία της αύξησης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝτόναλντ ΤραμπS-400