Κόσμος|30.04.2019 08:04

Ισπανία: Ανοίγει δρόμους το μοντέλο Σάντσεθ - Πώς την υποδέχθηκαν στην Ελλάδα

Αντώνης Γκιόκας

Ο «άνεµος» που φυσάει στην Ιβηρική Χερσόνησο µετά την πρωτιά που κατέγραψε στις ισπανικές εκλογές ο Πέδρο Σάντσεθ έφτασε και στη χώρα µας. Η ανάδειξη των Σοσιαλιστών σε πρώτο κόµµα, σε συνδυασµό µε τη διατήρηση των υψηλών ποσοστών -έστω και µειωµένων- των Podemos, άνοιξε ξανά στην Αθήνα τη συζήτηση για τη δηµιουργία ενός προοδευτικού µετώπου που θα αποτελέσει ανάχωµα στον νεοφιλελευθερισµό και στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηµατά χαιρέτισαν τη δυναµική επιστροφή στην κορυφή του Σοσιαλιστικού Κόµµατος χαρακτηρίζοντάς την «απάντηση» στη ∆εξιά, µε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο, να διατηρεί την πολεµική ρητορική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός µε µήνυµά του στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε σε νίκη των «προοδευτικών δυνάµεων», αθροίζοντας µαζί το ποσοστό των Σοσιαλιστών και των Podemos.

«Η επικράτηση των προοδευτικών δυνάµεων στην Ισπανία και η κατάρρευση του δεξιού PP είναι µήνυµα ελπίδας. Ας µη βιάζονται κάποιοι να προκαταλάβουν την επικράτηση της ∆εξιάς στην Ευρώπη» έγραψε ο πρωθυπουργός. Επιλέγοντας να µετρήσει µαζί τα ποσοστά των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς, ο Αλ. Τσίπρας επεδίωξε να επαναφέρει για ακόµα µία φορά στην πολιτική επικαιρότητα την ανάγκη συνεργασίας αυτών των δυνάµεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εποµένως και στην Ελλάδα.

Αλλωστε, στο Μέγαρο Μαξίµου θεωρούν ότι η απόφασή τους να συµπορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές µε κόµµατα, Κινήσεις και πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της Σοσιαλδηµοκρατίας, δηµιουργώντας την Προοδευτική Συµµαχία, αποτελεί την έµπρακτη απόδειξη της προσήλωσής τους στο συγκεκριµένο σχέδιο. Παράλληλα η Κουµουνδούρου, σχολιάζοντας το αποτέλεσµα των ισπανικών εκλογών, αποδίδει την άνοδο του Σοσιαλιστικού Κόµµατος στην αριστερή στροφή του και στην «αποκήρυξη του νεοφιλελευθερισµού».

Επίσης στάθηκε και στην ήττα του Λαϊκού Κόµµατος, χαρακτηρίζοντάς τη «ιστορική κατάρρευση του αδελφού κόµµατος της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη» και σηµειώνοντας ότι το αποτέλεσµα ανοίγει τον δρόµο για µια «προοδευτική διακυβέρνηση της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στην Ισπανία».

Και αν από το κυβερνητικό επιτελείο επιµένουν να προκρίνουν ως µονόδροµο για την ήττα της ∆εξιάς και της ακροδεξιάς το µέτωπο Σοσιαλιστών - Αριστεράς - Οικολογίας, το Κίνηµα Αλλαγής συνεχίζει να αντιµετωπίζει µε καχυποψία το κάλεσµα του πρωθυπουργού. Στέλνοντας το δικό της πανηγυρικό µήνυµα προς το αδελφό Σοσιαλιστικό Κόµµα και τον προσωπικό της φίλο Π. Σάντσεθ, η Φ. Γεννηµατά επανήλθε στον δικό της διµέτωπο αγώνα. Τόσο κατά της ∆εξιάς όσο και κατά του «λαϊκισµού» του Αλ. Τσίπρα, που εκφράζεται από τους Podemos, όπως χαρακτηριστικά σηµείωσε. «Συγχαρητήρια, Πέδρο, η νίκη σου είναι έµπνευση για όλους µας.

Η νίκη των Σοσιαλιστών στις εκλογές στην Ισπανία αποτελεί µήνυµα αισιοδοξίας και ελπίδας για την προοδευτική αλλαγή στην Ευρώπη. Μετά και τη νίκη στη Φινλανδία, τα σοσιαλιστικά κόµµατα αναδεικνύονται ως η λύση απέναντι στην κρίση που οδηγούν οι συντηρητικές πολιτικές και τα κόµµατα της ∆εξιάς. Ως ο κύριος αντίπαλος απέναντι στην ακροδεξιά αλλά και τον λαϊκισµό, όπως των συµµάχων του κ. Τσίπρα που χθες υπέστησαν δεινή ήττα» έγραψε αναλυτικά στον λογαριασµό της στα κοινωνικά δίκτυα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Γεµάτο θερµά λόγια προς τον Π. Σάντσεθ, στοχεύοντας ανοιχτά στην ακροδεξιά, αποφεύγοντας ωστόσο κάθε αναφορά στους Podemos ή στην ταύτιση του Αλ. Τσίπρα µε τις συντηρητικές και λαϊκίστικες δυνάµεις της Ευρώπης, ήταν το µήνυµα του Γιώργου Παπανδρέου: «Τα αντανακλαστικά των Ευρωπαίων πολιτών αποδεικνύονται ισχυρά και ικανά για ανατροπές, αλλά και αντίσταση απέναντι στη συντήρηση και στην απειλή που τίθεται ανοιχτά από δυνάµεις εθνικιστικές, εχθρικές στη διαφορετικότητα, αδιαφανείς και αντιευρωπαϊκές.Συγχαρητήρια και καλή δύναµη, Πέδρο» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΚΙΔΗΣΟ. Την άποψη ότι οι Ισπανοί προοδευτικοί πολίτες αντάµειψαν µε την ψήφο τον Π. Σάντσεθ, επειδή «έστριψε» αριστερά το «τιµόνι» και απαγκιστρώθηκε από τη ∆εξιά, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που ως γνωστόν συµµετέχει στην Προοδευτική Συµµαχία.

Δεν είδαν, πάντως, όλα τα κόµµατα θετικά το αποτέλεσµα των εκλογών στην Ισπανία. Η Νέα Δηµοκρατία, βλέποντας το Λαϊκό Κόµµα να βυθίζεται εκλογικά, απέφυγε να τοποθετηθεί δηµόσια. Εξαίρεση αποτέλεσε ο αντιπρόεδρός της Αδωνις Γεωργιάδης, που αναρωτήθηκε γιατί πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη νίκη Σάντσεθ, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί στα αίτια της κατάρρευσης του αδελφού κόµµατος της Ν∆. Για διασυρµό της έννοιας «προοδευτικός» από τα κοινά πανηγύρια ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο το ΚΚΕ, υπενθυµίζοντας ότι τόσο το Σοσιαλιστικό όσο και το Λαϊκό Κόµµα ευθύνονται για τα δεινά του ισπανικού λαού. Μάλιστα υποστήριξε ότι η δικοµµατική εναλλαγή, τα ψεύτικα διλήµµατα που θέτουν στους λαούς της Ευρώπης και η διάψευση ελπίδων, οδηγούν στην ενίσχυση ακροδεξιών κοµµάτων.

εκλογές ΙσπανίαΠέδρο Σάντσεθαριστεράκεντροαριστερά