Κόσμος | 26.03.2025 09:31

Ανάλυση Guardian για συμφωνία κατάπαυσης σε Ουκρανία: Οι παραχωρήσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία και η ελάφρυνση των κυρώσεων

Newsroom

Το Κρεμλίνο πιέζει το πλεονέκτημά του με έναν Λευκό Οίκο που ανυπομονεί να δείξει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο μόνος ηγέτης που μπορεί να προσφέρει ειρήνη στον πόλεμο του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας, αναφέρει ο βρετανικός Guardian σε ανάλυσή του για την κατάπαυση πυρός που επετεύχθη για τις στρατιωτικές δραστηριότητες στη Μαύρη Θάλασσα.

Έκανε παραχωρήσεις η Ρωσία;

Εκ πρώτης όψεως, η συμφωνία που συμφωνήθηκε από τους διαπραγματευτές των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη προσφέρει παραχωρήσεις επί παραχωρήσεων στο Κρεμλίνο, αφήνοντας τους παρατηρητές να αναρωτηθούν αν η Ρωσία έδωσε κάτι για να εξασφαλίσει την πρώτη προσφορά της για ανακούφιση από τις κυρώσεις από την αρχή του πολέμου.

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν σε μορατόριουμ για τις επιθέσεις σε πλοία της άλλης πλευράς στη Μαύρη Θάλασσα - ένα θέατρο του πολέμου όπου η χρήση από την Ουκρανία θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μονάδων ειδικών επιχειρήσεων είχε θέσει τους Ρώσους σε άμυνα, εγκλωβίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον ρωσικό στόλο κοντά στην ακτή.

Όμως, ο απολογισμός της συμφωνίας από τον Λευκό Οίκο δεν περιλάμβανε καν τα ψιλά γράμματα. Στην ανάγνωσή του, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι θα εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα μόνο όταν οι ΗΠΑ ανακουφίσουν τη Μόσχα από τις κυρώσεις σε ρωσικά γεωργικά προϊόντα και λιπάσματα, καθώς και όταν προχωρήσουν στη διαγραφή από τις λίστες κυρώσεων μιας μεγάλης κρατικής τράπεζας, της Rosselkhozbank, που εξυπηρετεί τη ρωσική γεωργική βιομηχανία.

Αυτό θα ήταν η πρώτη σημαντική υποχώρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου και δείχνει ότι η Μόσχα θα επιδιώξει ένα διπλό τίμημα για να σταματήσει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας: πολιτικές και στρατιωτικές παραχωρήσεις από την Ουκρανία καθώς και μια διαφυγή από τη διεθνή απομόνωση που άρχισε μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας το 2022. Και, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι πρόθυμη να κάνει αυτή τη συμφωνία.

«Η "ρωσική τέχνη της συμφωνίας" είναι να πουλάς τα ρωσικά αιτήματα ως ρωσικές παραχωρήσεις στους Αμερικανούς και στη συνέχεια να ζητάς από πάνω ανακούφιση από τις κυρώσεις», έγραψε ο Dr Janis Kluge, ερευνητής που επικεντρώνεται στη ρωσική οικονομία στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας, ένα thinktank. «Το αίτημα εδώ είναι να μην επιτρέπεται πλέον στην Ουκρανία να επιτίθεται σε ρωσικά πολεμικά πλοία και η Ρωσία να επιθεωρεί τα ουκρανικά πλοία».

Οποιαδήποτε ελάφρυνση των κυρώσεων στη Ρωσία θα περιοριστεί από την ετοιμότητα της Ευρώπης να λάβει παρόμοια μέτρα - αλλά η συμφωνία της Τρίτης εξακολουθεί να αντανακλά έναν σοβαρό αναπροσανατολισμό της διπλωματίας γύρω από την Ουκρανία και αφήνει την Ευρώπη πιο απομονωμένη όσον αφορά τον περιορισμό της Ρωσίας, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Η Ουκρανία είχε αντιταχθεί σε οποιαδήποτε υποχώρηση των κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου. Ο πρόεδρος Βολοντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θεωρεί ότι πρόκειται για «αποδυνάμωση της θέσης μας και χαλάρωση των κυρώσεων» κατά της Ρωσίας, μια θέση που δεν συμβιβάζεται με μια «άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» κατά των ενεργειακών υποδομών και στη θάλασσα.

Φαίνεται επίσης ότι είτε ο Λευκός Οίκος έκρυψε τα σχέδια για τη χαλάρωση των κυρώσεων - είτε οι ίδιοι οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ αιφνιδιάστηκαν από το ρωσικό αίτημα να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στο εμπόριο και τη χρηματοδότηση, προκειμένου να επιτευχθεί το κύριο παραδοτέο που θέλει ο Λευκός Οίκος: η δυνατότητα να κηρύξει έστω και μερική κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

«Αυτό δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη πριν από τη συνάντηση», δήλωσε ο Ζελένσκι την Τρίτη. «Οι Ρώσοι, απ' όσο γνωρίζουμε, έθεσαν το θέμα της αμερικανικής βοήθειας για τη μεταφορά των αγροτικών τους προϊόντων ... Δεν συμφωνήσαμε σε αυτό, ώστε να είναι στην κοινή μας [δήλωση]».

Ο Ζελένσκι προσπάθησε να φανεί αισιόδοξος κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του και δήλωσε ότι τουλάχιστον τώρα το Κίεβο θα μπορούσε να προσφύγει στον Λευκό Οίκο εάν η Ρωσία επέλεγε να παραβιάσει την εκεχειρία κατά της Ουκρανίας τον επόμενο μήνα. Η Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να ζητήσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν συμβεί αυτό, είπε.

Υπάρχουν όμως σημαντικές αμφιβολίες ότι ο Τραμπ θα ήταν έτοιμος να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία. Και ο Στιβ Γουίτκοφ, ο απεσταλμένος του, έχει περάσει «πραγματικά πολύ χρόνο σε διάλογο με τον Πούτιν», δήλωσε ο Ζελένσκι, εξηγώντας γιατί το μήνυμα του Λευκού Οίκου για τον πόλεμο ακούγεται τόσο πολύ σαν την αφήγηση του Κρεμλίνου.

Στις διαπραγματεύσεις, μια συμφωνία που δεν λειτουργεί και για τις δύο πλευρές θα καταρρεύσει αργά ή γρήγορα. Η συμφωνία της Τρίτης - και οι ξεχωριστές δηλώσεις που προέκυψαν - θα εγείρουν περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον οι ΗΠΑ μπορούν να μεσολαβήσουν σε μια σύγκρουση στην οποία φαίνεται να συμπαθούν σαφώς το Κρεμλίνο, καταλήγει ο Guardian.

πόλεμοςΡωσίακατάπαυση πυρόςειδήσεις τώραΟυκρανία