Κόσμος|01.05.2019 15:49

Πραξικόπημα στη Βενεζουέλα: Εκατό τραυματίες και μια χώρα χωρισμένη στα δύο (pics+vid)

Newsroom

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, με βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter, ανακοίνωσε την τελική φάση της «Επιχείρησης Ελευθερία», καλώντας τον στρατό και τον λαό να τον στηρίξουν στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Νικολάς Μαδούρο

Ενώ η επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη, ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, με ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε πως είχει συνομιλήσει με τους Διοικητές των σωμάτων ασφαλείας, οι οποίοι του δήλωσαν «την απόλυτη πίστη τους στο Έθνος, στο Σύνταγμα και στην Πατρίδα», ενώ καλούσε παράλληλα τον κόσμο σε λαϊκή κινητοποίηση, για να «εξασφαλιστεί η νίκη της Ειρήνης». 

T

Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής οι τραυματίες από τις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στους δρόμους του Καράκας ανέρχονται σε 100, ενώ δεν έχουν γίνει αναφορές για θύματα. 

Η «Επιχείρηση Ελευθερία» βρήκε άμεση υποστήριξη σε κράτης της Δύσης, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ. Μάλιστα, ο γραμματέας της κυβέρνησης Τραμπ, Μάικ Πομπέο, με ανάρτησή του στο twitter, σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν απόλυτα «το αίτημα του λαού της Βενεζουέλας για ελευθερία και δημοκρατία», σημειώνοντας παράλληλα ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να ηττηθεί: 

T

Σε συνέντευξη Τύπου έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ανέφερε ότι όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι και κάλεσε κυβερνητικούς αξιωματούχους του Μαδούρο να τον εγκαταλείψουν, καθώς «ο χρόνος τους τελειώνει». 

T

Ο Ντόναλντ Τραμπ, με τη σειρά του, ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκουν στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και την ελευθερία του», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τις πρώτες ώρες της απόπειρας πραξικοπήματος η κυβέρνηση Μαδούρο διέκοψε την κυκλοφορία των ΜΜΜ ενώ μπλόκαρε και την πρόσβαση των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στις πλατφόρμες ΥοuTube, Facebook, Instagram, Periscore και Twitter. 

Σκληρές εικόνες, με τον στρατό «κομμένο» στα δύο 

Οι εικόνες που έφταναν όλη την Τρίτη από τη Βενεζουέλα καταδεικνύουν το μέγεθος της πολιτικής κρίσης αλλά και την πιο ορατή από ποτέ πιθανότητα ενός εμφυλίου, στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη. 

Βίντεο που δείχνει όχημα της Εθνικής Φρουράς να πέφτει πάνω σε διαδηλωτές στο Καράκας έκανε τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας σοκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν πέτρες και χτυπούσαν τα οχήματα με ρόπαλα ενώ από την πρόσκρουση του οχήματος σε διαδηλωτές υπήρξαν τραυματίες. 

T

Παράλληλα, στρατιωτικοί πιστοί στον Μαδούρο συγκρούστηκαν με δυνάμεις προσκείμενες στον Γκουαϊδό. Έγινε και χρήση δακρυγόνων κοντά στην αεροπορική βάση La Carlota.

T

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μαδούρο, Βλαντίμιρ Παντρίνο, υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας στηρίζουν τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας. Ο Παντρίνο σημείωσε ότι όλες οι στρατιωτικές μονάδες αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι κανονική στα στρατόπεδα κι ότι στηρίζουν τους νόμιμους διοικητές τους. Πρόσθεσε, δε, ότι ο στρατός «απορρίπτει αυτό το πραξικόπημα που αποσκοπεί στο να φέρει τη βία στη χώρα» κι ότι «οι ψευτοπολιτικοί ηγέτες » χρησιμοποίησαν ένοπλους στρατιώτες και αστυνομικούς σε δημόσιο δρόμο της πόλης «για να προκαλέσουν άγχος και τρόμο». «Πάντα πιστοί, ουδέποτε προδότες» τέλειωσε το μήνυμά του στο Twitter.

T

Όταν ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος

Η Εθνοσυνέλευση ανακήρυξε τον Γκουαϊδό μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον Ιανουάριο, όταν και έληξε η προηγούμενη θητεία του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία, διότι οι πρόωρες προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2018 δεν αναγνωρίζονται από τους βουλευτές, ούτε από τη διεθνή κοινότητα ως νομότυπες, καθώς οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είχαν ως επί το πλείστον αποκλειστεί.

Περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας και η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις στην προσπάθειά της να ανατρέψει τον Μαδούρο.

Από την πλευρά του ο Μαδούρο εμφανίζεται να διατηρεί τον έλεγχο των κρατικών θεσμών και την πίστη υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων. Αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαϊδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.

«Το πραξικόπημα απέτυχε», διαβεβαιώνει ο Μαδούρο  

Ο Νικολάς Μαδούρο διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης (το πρωί της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας) ότι η «απόπειρα πραξικοπήματος» στρατιωτικών οι οποίοι αποστάτησαν και τάχθηκαν υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, του Χουάν Γκουαϊδό, απέτυχε και ανήγγειλε ότι θα ασκηθούν «ποινικές διώξεις» σε βάρος των υπεύθυνων για αυτήν.

Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του, η οποία μεταδόθηκε από τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα - επρόκειτο για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από τα επεισόδια που σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα - ο Μαδούρο συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».

T
T

Ο Γκουαϊδό καλεί τον στρατό να συνεχίσει την «Επιχείρηση Ελευθερία»

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Χουάν Γκουαϊδό, απηύθυνε έκκληση να συνεχιστούν και την Πρωτομαγιά οι κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από μια ημέρα που σημαδεύτηκε από την προσχώρηση μιας μερίδας των ένοπλων δυνάμεων στο δικό του στρατόπεδο και τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και κάποιων από τους υποστηρικτές του.

«Καλώ τις ένοπλες δυνάμεις να συνεχίσουν να προχωρούν μπροστά στην "Επιχείρηση Ελευθερία". Αύριο, 1η Μαΐου, θα συνεχίσουμε (...). Σε όλη τη Βενεζουέλα, θα είμαστε στον δρόμο», τόνισε ο Γκουαϊδό, σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Βενεζουέλαπραξικόπημα στη Βενεζουέλα