Κόσμος|01.05.2019 14:43

Τζούλιαν Ασάνζ: Ένας χρόνος φυλάκιση για...ξεκίνημα

Newsroom

Βρετανικό δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων στον Τζούλιαν Ασάνζ, για παραβίαση των όρων της εγγύησής του. Σε επιστολή που διαβάστηκε εκ μέρους του στην αίθουσα του δικαστηρίου Southwark Crown, ο Ασάνζ σημειώνει: «Έκανα αυτό που θεωρούσα εκείνη την στιγμή ότι ήταν το καλύτερο ή πιθανόν το μόνο πράγμα που θα μπορούσα να έχω κάνει». 

Καθώς οι φρουροί τον οδηγούσαν στο κελί του, ο 47χρονος ιδρυτής των WikiLeaks ύψωσε τη γροθιά του στο πλήθος που βρισκόταν στην αίθουσα για να του συμπαρασταθεί, με το κοινό να ανταποκρίνεται υψώνοντας κι εκείνοι τις γροθιές τους και φωνάζοντας προς το δικαστήριο «Ντροπή σας». 

Στο άκουσμα της ετυμηγορίας, ο δικηγόρος του Ασάνζ, Mark Summers, ανέφερε ότι ο πελάτης του εύλογα καταλήφθηκε από τον φόβο ότι θα εκδοθεί στις ΗΠΑ και γι' αυτό παραβίασε τους όρους της εγγύησής του. 

Το WikiLeaks, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστήριου, κοινοποίησε το εξής μήνυμα στο Twitter: «Η ποινή του Τζούλιαν Ασάνζ είναι σοκαριστική και άδικη. Έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το αν θα τύχει δίκαιης ακρόασης στο Λονδίνο για την έκδοσή του ή μη στις ΗΠΑ». 

T

WikiLeaksΤζούλιαν Ασάνζ