Κόσμος|09.11.2018 15:30

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Όχι τετελεσμένα στο Αιγαίο

Newsroom

«Δεν έχουμε βλέψεις στις πηγές κανενός. Δεν θέλουμε να παρεμβαίνει κανείς στις δικές μας εργασίες, στις εργασίες μας στις δικές μας περιοχές. Για τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα θα πω το εξής. Ας μην δημιουργηθούν τετελεσμένα», ήταν το σχόλιο του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ για τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα και όσα δήλωσε στη διάρκειά της, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. 

Ο Ντονμέζ συμπλήρωσε τα εξής: «Δεν θέλουμε να αυξηθεί η ένταση. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στις δικές μας περιοχές, εκείνοι ας εργαστούν στις δικές τους. Η Τουρκία και η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους μέχρι τέλους. Δεν βρίσκουμε σωστό να γίνονται βήματα που παραβιάζουν τα δικαιώματα των "πολιτών" μας στην Κύπρο». 

Όσον αφορά στην εξέλιξη των εργασιών του γεωτρύπανου «Πορθητής» και την αγορά και δεύτερου παρόμοιου σκάφους, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας σημείωσε: «Μέχρι στιγμής έχουμε φτάσει σε βάθος 3 χιλιάδες 585 μέτρα και στόχος μας είναι να φτάσουμε στα 5 χιλιάδες 500. Μακάρι να βρούμε αποθέματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου εκεί. Δεν είναι μια περιοχή που καταθέτουμε τα όπλα. Θα επιμένουμε μέχρι τέλους. Μέχρι να βρούμε θα συνεχίσουμε τις έρευνες...Θα το δούμε στο τουρκικά χωρικά ύδατα για να γίνουν δοκιμές. Θα συνεχίσουμε και τις εργασίες γεώτρησης στην Μαύρη Θάλασσα. Οι τεχνικές του ιδιότητες είναι οι ίδιες με εκείνες του "Πορθητή". Μπορεί να κάνει δύο γεωτρήσεις το χρόνο».

Ακάρ σε Καμμένο: Δεν έχουμε αλλάξει στρατηγική στο Αιγαίο

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ απαντώντας στα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος για τα έξι ναυτικά μίλια και την άδεια που ζήτησαν για να εισέλθουν σε αυτά τα τουρκικά μαχητικά τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει το παρακικρό. 

«Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ότι έχει να κάνει με την στρατηγική της που αφορούν τις πτήσεις στο Αιγαίο» τόνισε χαρακτηριστικά κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με το τουρκικό ΥΠΕΞ το οποίο αναγνωρίζει ως εναέριο χώρο της Ελλάδας μόνο τα έξι και όχι τ 12 ναυτικά μίλια.

ΤουρκίαΑιγαίογεωτρήσεις