Κόσμος|20.11.2018 01:56

Ελένη Κουναλάκη: Η πρώτη γυναίκα αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια

Γιάννης Πολίτης

Η ελληνοαμερικανική κοινότητα βγαίνει κερδισμένη από τις ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 6 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, καθώς μετά την είσοδο έξι ομογενών στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπήρξαν και άλλοι που έγραψαν τη δική τους ιστορία. 

Ο λόγος για την πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουγγαρία Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια με το Δημοκρατικό κόμμα. Η γεννημένη το 1966, Ελένη Κουναλάκη ήταν πρέσβης στην Ουγγαρία από το 2010 μέχρι και το 2013.  Στις κύριες εκλογές του Ιουνίου του 2018 εκλέχθηκε πρώτη στις προκριματικές εκλογές για τη θέση του αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια. Για να καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο του επίσης Δημοκρατικού Ed Hernandez.

Η κυρία Κουναλάκη, προτού δεχθεί την πρόταση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, για να γίνει πρέσβης στην Ουγγαρία, ήταν πρόεδρος της AKT Development Corporation. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον πατέρα της και είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες ανάπτυξης κατοικιών της Καλιφόρνια. Απέκτησε το πτυχίο της από το Dartmouth College, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο του Berkley, ενώ το 2011 έλαβε το διδακτορικό της από το Αμερικανικό κολλέγιο της Αθήνας.

Η νέα αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια και ο σύζυγός της Μάρκος, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, ίδρυσαν δύο πανεπιστημιακές θέσεις στις ελληνικές σπουδές, στο Πανεπιστήμιο της Τζορτζτάουν, στις οποίες και έδωσαν τα ονόματά τους. Η μία θέση κρατήθηκε από τον μελετητή της τέως Κλασικής και πρώιμης ελληνιστικής ελληνικής λογοτεχνίας, ενώ η άλλη δημιουργήθηκε προς τιμήν του Κωνσταντινου Μητσοτάκη.

Παράλληλα, εργάστηκε για σχεδόν δέκα χρόνια ως διαχειριστής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Θρησκευμάτων για την ειρήνη. Μάλιστα, της απονεμήθηκε το μετάλλιο του Αγίου Παύλου, της υψηλότερης τιμής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου της.

Από την άλλη πλευρά ο πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Gavin Newsom -νέος κυβερνήτης της Καλιφόρνια- κατά τη διάρκεια της θητείας του την όρισε διαχειρίστρια του Κέντρου Μνημείων και Παραστατικών Τεχνών, ενώ και ο διάδοχός του Ed Lee την εμπιστεύτηκε δίνοντάς της την ευκαιρία να συμμετάσχει στο συμβούλιο της Επιτροπής λιμένων.

Η Ελένη Κουναλάκη στις 6 Νοεμβρίου πέτυχε τη μεγαλύτερή της νίκη στην πολιτική -μέχρι την επόμενη- καθώς εκλέχθηκε στη θέση τής αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια. Σημειώνεται ότι ο/η αντικυβερνήτης είναι πρόεδρος της Πολιτειακής Γερουσίας και πρώτος στη σειρά για τη διαδοχή του κυβερνήτη.
Ακόμη, η ίδια είναι μέλος στις περισσότερες Επιτροπές και Υπηρεσίες της Πολιτείας, καθώς και στο UC Board of Regents, στο California State University Board of Trustees και στην California State Lands Commission.

ΗΠΑΕλένη Κουναλάκηενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑΚαλιφόρνιααντικυβερνήτης