Κόσμος|03.05.2019 15:30

Επί ποδός Ρωσία και Μογγολία για επιδημία βουβωνικής πανώλης

Newsroom

Συναγερμός έχει σημάνει σε Ρωσία και Μογγολία υπό τον φόβο επιδημίας βουβωνικής πανώλης, μετά την επιβεβαίωση θανάτου ζευγαριού στο Ολγκίι της Δυτικής Μογγολίας. 

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν προσωπικό αεροσκάφους να είναι ντυμένο με ειδικές στολές και να δίνουν προστατευτικά ρούχα σε επιβάτες αεροπλάνου που μόλις είχαν προσγειωθεί στην πρωτεύουσα της Μογγολίας Ουλαανμπατααρ από τις περιοχές Μπαγιαν, Ολγκίι και Κβοντ. Η περιοχή Ολγκίι έχει παντελώς αποκλειστεί και τα σύνορα με την Ρωσία είναι κλειστά από τις 30 Απριλίου αφού υπάρχει φόβος επιδημίας βουβωνικής πανώλης.

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 27 Απριλίου πέθανε ένας 38χρονος και τρεις μέρες αργότερα πέθανε η 37χρονη και έγκυος σύζυγός του. Τον ονόμασαν «Πολίτη Τ» και σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Μεταδοτικών Νοσημάτων είχε φάει ένα είδος μαρμότας το οποίο απαγορεύεται από τις αρχές και πιθανότατα από εκεί μολύνθηκε με βουβωνική πανώλη. «Έφαγε κρέας από το συγκεκριμένο ζώο και έδωσε και στην γυναίκα του και πέθαναν αφού η πανώλη τον χτύπησε στο στομάχι», είπε χαρακτηριστικά.

Η πανώλη μπορεί να σκοτώσει έναν ενήλικα σε λιγότερες από 24 ώρες αν δεν γίνει αντιληπτή και δεν μπει σε θεραπεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο «Μαύρος Θάνατος», όπως την αποκαλούν, σκότωσε τον 14ο αιώνα 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ρωσίαεπιδημίαβουβωνική πανώληΜογγολία