Κόσμος|20.11.2018 01:55

Ισχυρή εκπροσώπηση της ομογένειας στην Πολιτειακή Γερουσία της Ν. Υόρκης

Γιάννης Πολίτης

Πενταπλή εκπροσώπηση θα έχει η ελληνική ομογένεια της Νέας Υόρκης στην Πολιτειακή Γερουσία της πόλης, έπειτα από  τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.  Ο λόγος για τον Μιχάλη Γιάνναρη που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη, για τον Άντριου Γουνάρδη που εκλέγεται στο Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν, τον Τζέιμς Σκουφή που εκλέγεται στην 39η περιφέρεια, την Αραβέλλα Σιμωτά που πέτυχε την εκλογή της στην Αστόρια καθώς και τη Νικόλ Μαλλιωτάκη που εκλέγεται στο Μπρούκλιν.

Οι τέσσερις πρώτοι εκλέγονται με το Δημοκρατικό κόμμα, ενώ η κ. Μαλλιωτάκη εξελέγη με τους Ρεπουμπλικάνους. Για την ιστορία οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει μεγάλη πλειοψηφία των εδρών της πολιτειακής γερουσίας.

Μιχάλης Γιάνναρης 

Ο Μιχάλης Γιάνναρης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1970 στην Αστόρια και εκπροσωπεί τη 12η Περιφέρεια της Γερουσίας της Νέας Υόρκης, η οποία περιλαμβάνει τις γειτονιές Queens της Astoria, Long Island City, Sunnyside και τα τμήματα Woodside, Maspeth, Ridgewood και Woodhaven. Είναι ο δεύτερος Ελληνοαμερικανός που εκλέγεται στο Νομοθετικό Σώμα της Νέας Υόρκης μετά από τον Dean Skelos. Πήρε το πτυχίο του πάνω στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Fordham ενώ έχει και πτυχίο νομικής από το Harvard Law School.

Η πολιτική του καριέρα

Εξελέγη για πρώτη φορά στη Συνέλευση το 2000. Πριν ήταν σύμβουλος στην Επιτροπή Προστασίας και Προστασίας των Καταναλωτών, Κυβερνητικών Επιχειρήσεων, Υποθέσεων Βετεράνων και Γεωργίας και Αγορών της Συνέλευσης της Νέας Υόρκης. Παράλληλα έχει εργαστεί ως βοηθός του πρώην βουλευτή Thomas Manton, ενώ υπήρξε βοηθός του πρώην Περιφερειακού Εκπροσώπου του πρώην Κυβερνήτη του Queens County Mario Cuomo.

Ακόμη χρημάτισε μέλος του Queens Community Planning Board 1 καθώς και νομικός σύμβουλος στην United Community Civic Association. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2007, ονομάστηκε ένας από τους "40 κάτω των 40" του Δημαρχείου, επειδή ήταν ένα νέο μέλος με επιρροή στην πολιτική της Νέας Υόρκης.

Άντριου Γουνάρδης

Ο Άντριου Γουνάρδης εξελέγη στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στην 22η Περιφέρεια και όπως έγραψε ο Εθνικός Κήρυκας ήταν ένα από τα πρόσωπα που στήριξαν οι New York Times. Παράλληλα υποστηρίχθηκε και από τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο.

Τζέιμς Σκουφής

Ο Τζέιμς Σκουφής γεννήθηκε από Έλληνες μετανάστες το 1987 στο Flushing του Queens. O 31χρονος ομογενής σήμερα εκπροσωπεί την 99η Περιφέρεια στη Συνέλευση της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Παράλληλα τον Ιανουάριο του 2019 θα ορκιστεί γερουσιαστής για την 39η περιοχή.

Επιπλέον ο Τζέιμς Σκουφής αφού συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της πόλης του Woodbury στην Orange County, εξελέγη στην ανοιχτή έδρα της Συνέλευσης το 2012 και στη συνέχεια εκλέχθηκε εκ νέου το 2014 και το 2016. Το 2018 εξελέγη για να αντικαταστήσει τον συνταξιούχο γερουσιαστή Bill Larkin. Ο Γουνάρδης αποφοίτησε από το γυμνάσιο Monroe-Woodbury το 2005 και συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο George Washington.

Πριν από την εκλογή του, ήταν διευθυντής έργου σε ηλεκτρονική εταιρία ασφάλειας και μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Woodbury. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Σκουφής διακρίθηκε μετά τον τυφώνα Irene συμμετέχοντας στις τοπικές προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων με φαγητό, καταφύγιο και οικονομική βοήθεια.

Αραβέλλα Σιμωτά

Η Αραβέλλα Σιμωτά γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1978 και είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, Η 40χρονη ομογενής είναι αντιπρόσωπος τμημάτων των δυτικών Queens, συμπεριλαμβανομένης της Astoria και τμημάτων του Long Island City στη Συνέλευση της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.Επίσης είναι η πρώτη Ελληνοαμερικανή που εκλέχθηκε σε αυτό το αξίωμα. Γεννήθηκε στη Ροδεσία και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στην Αστόρια με τους γονείς και τον αδελφό της όταν ήταν παιδί. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Fordham το 1999, και στη συνέχεια πήρε πτυχίο Νομικής από τη Σχολή Νομικών του Πανεπιστημίου Fordham το 2002. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Fordam, διετέλεσε διευθυντής στο περιοδικό Fordham Environmental Law Journal.

H καριέρα της ξεκίνησε σε δημόσιους φορείς. Συγκεκριμένα ήταν εκπρόσωπος της περιοχής για τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Νέας Υόρκης, Peter Vallone, Sr. και αργότερα για το μέλος του Συμβουλίου της Νέας Υόρκης, Peter Vallone. Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε ως νομικός υπάλληλος στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αργότερα άσκησε το δίκαιο στο Bickel & Brewer ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Bickel & Brewer Storefront, (οργανισμός που παρέχει νομική εκπροσώπηση στους οικονομικά αμφισβητούμενους). Επιπλέον υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κοινοτικών Σχεδιασμών του Queens 1 και της Ένωσης Ηνωμένων Πολιτειών της Κοινότητας.

Για πρώτη φορά εκλέχτηκε το 2010 και έλαβε τον διορισμό του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ έτρεξε χωρίς καθυστέρηση την υποψηφιότητά της στις γενικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου 2010. Τον ελεύθερο της χρόνο η επιτυχημένη Ελληνοαμερικανίδα ασχολείται με τον αθλητισμό, ενώ συνεργάζεται στενά με το Hellenic Times Scholarship Fund. Πολύ συχνά μιλάει για την ενεργό δράση και την παρουσία την ελληνικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη και προτρέπει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού να εργάζονται σκληρά, να προσπαθούν και να διαπρέπουν ώστε να αποδείξουν πόσο ισχυρή είναι η Ελλάδα και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο.

Νικολ Μαλλιωτάκη

Η 39χρονη ομογενής, έχει καταγωγή από την Σητεία της Κρήτης καθώς και από την Κούβα. Οι γονείς της έφυγαν από την Αβάνα το 1959 και εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ, όπου λίγο αργότερα δημιούργησαν μια επιχείρηση στην «καρδιά» της Νέας Υόρκης. 

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη, το 2011 έγινε η νεότερη Ελληνοαμερικανίδα, με αναφορές στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στη Γενική Συνέλευση του πολιτειακού Κοινοβουλίου. Εκείνη την εποχή πολλοί αναλυτές θεώρησαν ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που είχε τα προσόντα που απαιτούσε η συγκεκριμένη θέση. Στις προεδρικές εκλογές του 2016 υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια του Ντόναλντ Τραμπ ενώ συμμετείχε σε αρκετές προεκλογικές εκδηλώσεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Πριν από την εκλογή της, η Μαλλιωτάκη εργάστηκε επίσης για την κρατική ενεργειακή πολιτική ως διευθύντρια δημόσιων υποθέσεων της εταιρείας Consolidated Edison της Νέας Υόρκης. Μάλιστα το 2010, η  Μαλλιωτάκη κέρδισε τις εκλογές για να εκπροσωπήσει την 60η Περιφέρεια στη Συνέλευση της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Τον Μάιο του 2017 διεκδίκησε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τον δήμο της Νέας Υόρκης, ωστόσο στις εκλογές που έγιναν στις 7 Νοεμβρίου του 2017 ηττήθηκε από τον δημοκρατικό Bill de Blasio.

Νικόλ ΜαλλιωτάκηΜιχάλης ΓιάνναρηςΆντριου ΓουνάρδηςΑραβέλλα ΣιμωτάΗΠΑΤζέιμς ΣκουφήςΠολιτειακή ΓερουσίαΝέα Υόρκηενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ