Βενεζουέλα: Πώς βλέπει η ισπανική κυβέρνηση το άσυλο στον Λόπες στην πρεσβεία της
NewsroomΗ Ισπανία δεν θα επιτρέψει η πρεσβεία της στο Καράκας να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό κέντρο για τον αντιπολιτευόμενο πολιτικό Λεοπόλδο Λόπες, δήλωσε σήμερα από τον Λίβανο ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο Λόπες, σύμμαχος του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό, κατέφυγε στην ισπανική πρεσβεία με τη σύζυγο και τα παιδιά του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έπειτα από μια αποτυχημένη προσπάθεια στρατιωτικής εξέγερσης.
«Η Ισπανία δεν θα επιτρέψει η πρεσβεία της να μετατραπεί σε κέντρο πολιτικής δραστηριότητας από τον κ. Λόπες ή από οποιονδήποτε άλλον», είπε ο Μπορέλ στο περιθώριο μιας διάσκεψης στη Βηρυτό.
Την περασμένη Πέμπτη, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα παραδώσει τον Λόπες στις αρχές της Βενεζουέλας αφού δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του, λέγοντας ότι παραβίασε μια εντολή που απαιτούσε από αυτόν να παραμείνει υπό κατ΄οίκον περιορισμό και περιόριζε τη δυνατότητά του να κάνει δημόσιες δηλώσεις.
Ο Λόπες είχε συλληφθεί στη διάρκεια ενός κινήματος διαμαρτυρίας το 2014 και τέθηκε υπό κατ΄οίκον περιορισμό το 2017. Διέφυγε και εμφανίστηκε μαζί με τον Γκουαϊδό και δεκάδες στρατιώτες την Τρίτη προτού αναζητήσει καταφύγιο στην ισπανική πρεσβεία.
Ωστόσο ο Μπορέλ είπε πως, αν και η Ισπανία δεν πρόκειται να παραδώσει τον Λόπες στις αρχές της Βενεζουέλας, δεν θα χορηγήσει άσυλο στον ηγέτη της αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε πως, άλλωστε, αυτός ο τελευταίος δεν έχει ζητήσει άσυλο. Παράλληλα, ο Μπορέλ υπογράμμισε πως, όσο ο Λόπες θα βρίσκεται στην πρεσβεία, θα υπάρχει ένα όριο στην πολιτική δραστηριότητά του.
- Η επίθεση των γαλάζιων βουλευτών κατά του ΥΠΑΑΤ για το «Μέτρο 23», το φρέσκο γάλα του Σαμαρά ο Νικολόπουλος που στέκεται πίσω από τον Σαμαρά
- Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις: Έφτασαν τα τρακτέρ στον Βόλο - Αποκλεισμός του λιμανιού από στεριά και θάλασσα
- Επίδομα θέρμανσης: Πότε πληρώνεται η προκαταβολή - Οι δικαιούχοι
- Τέλος τα social media για τα παιδιά από σήμερα στην Αυστραλία - Οι ειδικοί προειδοποιούν για «πολλά λάθη»