Κόσμος|04.05.2019 16:35

Ο Ζάεφ ξορκίζει το… παρελθόν

Χρήστος Τελίδης

Ο Ζόραν Ζάεφ και το κόµµα του, η Σοσιαλδηµοκρατική Ενωση (SDSM), που είχαν σηµαντικές απώλειες στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, παρά το γεγονός ότι ο κοινός υποψήφιος των κυβερνητικών κοµµάτων Στέβο Πενταρόφσκι πλειοψήφησε έναντι της υποψήφιας του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, µε µόλις 4.006 ψήφους, προσπάθησαν αυτές τις δύο εβδοµάδες της ενδιάµεσης προεκλογικής περιόδου να πείσουν τον κόσµο ότι πήραν το µήνυµα και θα προχωρήσουν σε γενναίες αλλαγές, ελπίζοντας ότι και οι ψηφοφόροι θα ανταποκριθούν στον αυριανό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και η Βόρεια Μακεδονία δεν θα µπει σε πολιτικές περιπέτειες.

Ο Ζόραν Ζάεφ την εποµένη των εκλογών του πρώτου γύρου εµφανίστηκε συµβολικά µε µια… σκούπα στα χέρια και έτοιµος να κάνει αλλαγές στην κυβέρνηση, στον κρατικό µηχανισµό αλλά και στο κόµµα, από την ερχόµενη ∆ευτέρα κιόλας, και το θέµα αυτό κυριάρχησε τις προηγούµενες δύο εβδοµάδες. Η βοήθεια, όµως, που ήλπιζε να πάρει από τις Βρυξέλες -µέσω Βερολίνου- δεν ήρθε.

Δεν βρήκε ανταπόκριση

Στις αρχές της εβδοµάδας επέστρεψε από τη γερµανική πρωτεύουσα και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής για τα ∆υτικά Βαλκάνια, χωρίς να έχει εξασφαλίσει από Μέρκελ και Μακρόν ηµεροµηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων στην ΕΕ για τον Ιούνιο και οι πληροφορίες ανφέρουν ότι αυτή µετατίθεται χρονικά, µε αποτέλεσµα και το θέµα αυτό να κυριαρχήσει στην πολιτική επικαιρότητα, µε την αντιπολίτευση να επιρρίπτει ευθύνες και να κατηγορεί για κακούς χειρισµούς τον Ζόραν Ζάεφ. Το τρίτο θέµα ήταν το Αλβανικό, µε πολλές διαστάσεις. Από την ψήφο των Αλβανών ψηφοφόρων, που σε συντριπτικά ποσοστά είτε απείχαν στον πρώτο γύρο είτε επέλεξαν να ψηφίσουν τον υποψήφιο των δύο αλβανικών κοµµάτων της αντιπολίτευσης (BESA και Συµµαχία για τους Αλβανούς) Μπλερίµ Ρέκα, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 10%, ίσως κριθεί τελικά τόσο η επίτευξη του απαραίτητου 40% για να είναι έγκυρες οι εκλογές (στον πρώτο γύρο ήταν 42%) όσο και το ποιος από τους δύο υποψηφίους θα εκλεγεί τελικά. Στον πρώτο γύρο το αλβανικό DUI, που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο και υποστήριζε τον κοινό κυβερνητικό υποψήφιο Στέβο Πενταρόφσκι, παρά το γεγονός ότι έβλεπε τον κόσµο του είτε να φυλλορροεί προς την πλευρά του Μπλερίµ Ρέκα είτε να επιλέγει την αποχή, είχε µια χαλαρή ως αναιµική υποστήριξη. Αυτήν τη φορά, όµως, το DUI επιχειρεί να δείξει µια διαφορετική εικόνα, µε τον ίδιο τον πρόεδρό του Αλί Αχµέτι και άλλα στελέχη του να µπαίνουν µπροστά και να ζητούν από τους Αλβανούς ψηφοφόρους να µην επιλέξουν την αποχή και το λεγόµενο µποϊκοτάζ. Ζητούν να ψηφίσουν τον Σ. Πενταρόφσκι, γιατί η ψήφος σε αυτόν ανοίγει τον δρόµο και για έναν Αλβανό πρόεδρο της χώρας σε 5-10 χρόνια, όπως είπε ο Αλί Αχµέτι.

«Παγίδα»

Ο Αλί Αχµέτι κάλεσε τους Αλβανούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν και να µην πέσουν στην παγίδα ότι µε την αποχή στις αυριανές εκλογές δεν θα συγκεντρωθεί το απαραίτητο 40% που προβλέπεται από το σύνταγµα και θα ακυρωθούν οι εκλογές, µε αποτέλεσµα να αναλάβει ως πρόεδρος της χώρας ο Αλβανός πρόεδρος της Βουλής και στέλεχος του DUI Ταλάτ Τζαφέρι.

Οπως είπε ο κοινός υποψήφιος Στ. Πενταρόφσκι, που ήταν και ο εθνικός διαπραγµατευτής της χώρας για το ΝΑΤΟ, διαπραγµατεύτηκε και για τους Αλβανούς και όχι µόνο για λογαριασµό των Σλαβοµακεδόνων, και είναι αυτός που αν εκλεγεί θα τεθεί επικεφαλής για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Παραδέχθηκε ότι στην αρχή φάνηκε να είναι δύσπιστος ο ίδιος, αλλά το DUI αποφάσισε να τον υποστηρίξει και εκτιµά ότι 100.000 µε 150.000 ψηφοφόροι του θα τον στηρίξουν στον δεύτερο γύρο. Θύµισε επίσης στους Αλβανούς ψηφοφόρους ότι ο Ταλάτ Τζαφέρι εκλέχθηκε πρόεδρος της Βουλής και µε τις ψήφους των Σλαβοµακεδόνων βουλευτών του SDSM.

Παρών ο... απών Ντιμιτρόφ

Για τον δεύτερο γύρο επιστρατεύτηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιµιτρόφ -διεκδικούσε να είναι υποψήφιος για πρόεδρος-, ο οποίος στον πρώτο γύρο δεν έκανε αισθητή την παρουσία του και το µεγαλύτερο διάστηµα της προεκλογικής περιόδου απουσίαζε στο εξωτερικό! Με δηλώσεις του κάλεσε τους πολίτες την 5η Μαΐου να ψηφίσουν µαζικά τον Στ. Πενταρόφσκι, για να επιβεβαιώσουν, όπως είπε, την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να εξασφαλίσουν ένα µέλλον στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

ΣκόπιαΒόρεια ΜακεδονίαΖόραν Ζάεφ