Ανάσα 3 δισ. δολαρίων στην Τουρκία: Οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν - Πρώτοι οι Γερμανοί
Μαρία ΖαχαράκηΆλμα 89% κατέγραψαν οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ) στην Τουρκία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, φτάνοντας τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Επενδυτών (YASED). Ειδικά για τον Μάρτιο, το συνολικό ύψος των εισροών ανήλθε σε 1 δισ. δολάρια, με τις μεγαλύτερες ροές να προέρχονται από επενδυτικά κεφάλαια (441 εκατ. δολ.), χρεόγραφα (502 εκατ. δολ.) και αγορές ακινήτων (149 εκατ. δολ.) από ξένους υπηκόους.
Ο κλάδος με τις υψηλότερες αποδόσεις ήταν αυτός της κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών και οπτικών προϊόντων, απορροφώντας 100 εκατ. δολάρια και μερίδιο 23% επί των επενδυτικών κεφαλαίων. Ακολούθησαν οι τομείς του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, των επαγγελματικών και τεχνικών δραστηριοτήτων, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της παραγωγής τροφίμων και ποτών, οι οποίοι συγκέντρωσαν από κοινού το 46% των επενδυτικών εισροών.
Οι κορυφαίοι επενδυτές
Σε επίπεδο χωρών, η Γερμανία αναδείχθηκε κύριος επενδυτής, με μερίδιο 21%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (17%), τις Κάτω Χώρες (12%), την Αυστρία (10%) και το Αζερμπαϊτζάν (7%). Παρά το κλίμα διεθνούς επιφυλακής, τα εν λόγω στοιχεία δείχνουν ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να διατηρεί δίαυλο πρόσβασης σε σημαντικές ευρωπαϊκές κεφαλαιακές ροές, δίνοντας ανάσα στην τουρκική οικονομία.
- Νέα Δημοκρατία: Τα «καρφιά», οι αιχμές και οι προτάσεις των βουλευτών - Όλο το παρασκήνιο της συνεδρίασης της Κ.Ο.
- Χανταϊός: Αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό όσων αποβιβάστηκαν από το κρουαζιερόπλοιο - Στο νοσοκομείο αεροσυνοδός
- Σπαρακτικό το τελευταίο αντίο στον 21χρονο Νικήστρατο στην Κρήτη - Η στιγμή της έντασης με την αστυνομία
- Το σαφάρι του τρόμου για Αμερικανό εκατομμυριούχο - Σοκαριστικό βίντεο από τη θανάσιμη επίθεση ελέφαντα