Κόσμος|06.05.2019 17:08

Τουρκία: Οι ΗΠΑ να μην μας δικάζουν για το θέμα της Κύπρου

Newsroom

H ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ με γραπτή ανακοίνωσή του, ενώ ισχυρίζεται ότι δεν έχουν καμία ισχύ οι συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις χώρες της περιοχής για τον καθορισμό της ΑΟΖ της.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, η Τουρκία στηλιτεύει παράλληλα τη στάση των ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» μια τρίτη πλευρά να συμπεριφέρεται σαν διεθνές δικαστήριο.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η Τουρκία από το 2004 μέχρι σήμερα έχει ξεκάθαρη στάση όσον αφορά στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο. «Οι συμφωνίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ που συνήψε η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου με τις χώρες της περιοχής από την ημερομηνία εκείνη και μετά δεν έχουν καμία ισχύ ούτε για μας, ούτε και για τους Τ/Κ, και έχει μάλιστα τεθεί υπόψη των ενδιαφερομένων χωρών και της διεθνούς κοινότητας το γεγονός ότι μία εξ αυτών παραβιάζει τα δικαιώματα της χώρας μας επί της υφαλοκρηπίδας μας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία ανακοίνωσε την υφαλοκρηπίδα της στη διεθνή κοινότητα και καταγράφηκε από τα ΗΕ. Ακόμη τα παράκτια κράτη στην περιοχή δεν έχουν φτάσει σε μία καταρχήν συμφωνία για οριοθέτηση με δίκαιο τρόπο και με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ για να συνεχίσει ότι «ενώ η κατάσταση είναι έτσι, είναι απαράδεκτο μια τρίτη πλευρά να συμπεριφέρεται σαν να είναι διεθνές δικαστήριο και να προσπαθεί να καθορίσει από που περνούν τα θαλάσσια όρια», προσθέτοντας ότι «δεν είναι ούτε εποικοδομητική ούτε και συνάδει με το διεθνές δίκαιο, οι ΗΠΑ να απευθύνουν έκκληση στην Τουρκία λέγοντας ότι "εκεί υπάρχουν ε/κ διεκδικήσεις στην περιοχή"».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει ότι το γεωτρύπανο και το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στα τεμάχια που η τουρκική κυβέρνηση αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου το 2009 και 2012. «Όσο η ε/κ πλευρά δεν εντάσσει τους Τ/Κ, οι οποίοι είναι ισότιμοι εταίροι στο νησί, στους μηχανισμούς αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες και όσο δεν σταματά τις μονομερείς δραστηριότητες, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει και τα δικαιώματα των Τ/Κ στην υφαλοκρηπίδα τους», καταλήγει.

ΤουρκίαState DepartmentΚύπροςτουρκικό ΥΠΕΞ