«Υπήρξε ζήτημα πρωτοκόλλου» - Η απάντηση της Κομισιόν για το «άκυρο» από τον Χαφτάρ
NewsroomΣε ζήτημα πρωτοκόλλου απέδωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρκους Λάμερτ, την άρον άρον επιστροφή της ευρωπαϊκής αποστολής από τη Βεγγάζη χωρίς να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες συναντήσεις με την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης.
«Ανησυχούμε για την πρόσφατη αύξηση των παράτυπων αναχωρήσεων από τη Λιβύη και των αφίξεων στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές και θα συνεχίσουμε τη δέσμευσή μας με τις χώρες-εταίρους σε όλη τη Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Θα παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι»
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν επιβεβαίωσαν, ούτε διέψευσαν αν ο Επίτροπος Μπρούνερ αρνήθηκε να συναντηθεί «με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Βεγγάζης», λέγοντας ότι δεν ήταν σε θέση να δώσουν συγκεκριμένη απάντηση για το τι ακριβώς συνέβη. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας θα παραμείνουν ανοιχτοί τόσο με τη δυτική, όσο και με την ανατολική Λιβύη.
«Δεν θα αναφερθώ εδώ σε μια λεπτομερή περιγραφή του τι ακριβώς συνέβη. Δεν είμαστε εδώ για να παίξουμε ένα παιχνίδι ευθυνών. Μιλάμε με βασικούς παράγοντες τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική Λιβύη, και αυτή ήταν η ιδέα της αποστολής. Αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω σε αυτό το στάδιο είναι ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο στην Τρίπολη. Πράγματι, η κατάσταση πολιτικής ασφάλειας στη Λιβύη είναι αρκετά κρίσιμη, πράγμα που σημαίνει ότι η πολιτική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών, παραμένει κρίσιμη, δεδομένων των προφανών γεωπολιτικών συνεπειών για την ΕΕ. Ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχίζει τις διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι στην αποστολή συμμετείχαν ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας και ο υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας Θάνος Πλεύρης.
- Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για γιαούρτι»
- Δύσκολες ώρες για τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ - Ακρωτηριάστηκε το πόδι του και νοσηλεύεται στην εντατική
- Κλήρωση Μουντιάλ 2026: Οι 12 όμιλοι για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του καλοκαιριού
- «Η Τουρκία εγκαταλείπει τα S-400 και ξεκινάει να προμηθεύεται F-35», λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα