Κόσμος|10.11.2018 10:18

Στη φυλακή οδηγείται ο Γκρούεφσκι

Newsroom

Παραμένει βουλευτής ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Στη χθεσινή Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκε η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κανονισμού και Ασυλίας για άρση της βουλευτικής του ιδιότητας, μετά την οριστική καταδίκη του σε φυλάκιση δύο ετών, δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών. Στην Ολομέλεια δεν έγινε καμία συζήτηση και οι βουλευτές ψήφισαν με συνοπτικές διαδικασίες. Υπέρ της άρσης ψήφισαν 58 βουλευτές και 29 κατά.

Να σημειωθεί ότι οι οκτώ βουλευτές που αποσκίρτησαν από το VMRO-DPMNE και ψήφισαν τις συνταγματικές αλλαγές είχαν δηλώσει εκ των προτέρων ότι δεν θα ψήφιζαν να αρθεί η βουλευτική ιδιότητα του Ν. Γκρούεφσκι. Εν τω μεταξύ αργά χθες το βράδυ το το δικαστικό συμβούλιο του Δικαστηρίου των Σκοπίων, αποφάνθηκε αρνητικά στην προσφυγή του για μη εγκλεισμό του στη φυλακή, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα φυλακιστεί. Τυπικά η έκτιση της ποινής του άρχιζε από την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου και έχει ήδη καθυστερήσει.

Να σημειωθεί ότι η χθεσινή απόφαση της Βουλής για μη άρση της βουλευτικής ιδιότητας δεν επηρεάζει την έκτιση της ποινής. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας επίσης οι βουλευτές με ψήφους 50 κατά απέρριψαν την πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του VMRΟ-DPMNE να συζητήσουν ένα σχέδιο νόμου για την παροχή αμνηστίας σε όσους κατηγορούνται, είναι ύποπτοι ή έχουν καταδικαστεί για τα γεγονότα της εισβολής των διαδηλωτών στη Βουλή στις 27 Απριλίου 2017.

Νίκολα ΓκρουέφσκιΠΓΔΜ