Κόσμος|10.11.2018 11:56

Σβήνει το… αστέρι της Βιρτζίνια Ράτζι στη Ρώμη

Newsroom

Η Ρώμη «τρώει» τα παιδιά της και μαζί με αυτά καμιά φορά «καταπίνει» και τους δημάρχους της, όπως καταδεικνύει η περίπτωση της πρώτης γυναίκας που μέχρι σήμερα βρίσκεται στο ύψιστο αξίωμα της πόλης, της Βιρτζίνια Ράτζι, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S). Η Ράτζι ανέλαβε καθήκοντα μόλις το 2016, όμως μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια έχει καταφέρει να εξοργίσει τους Ρωμαίους με την ελλιπέστατη διοίκηση που ασκεί, αλλά και να βρεθεί κατηγορούμενη για... ψευδή κατάθεση σε υπόθεση διαφθοράς.

Παρότι η απόφαση του δικαστηρίου για την προσπάθεια της δημάρχου να «κουκουλώσει» την... εξ ουρανού προαγωγή που δόθηκε στον αδελφό του στενότερου συνεργάτη της 40χρονης πολιτικού, η καριέρα της, η φήμη της και η δημόσια εικόνα του κόμματός της έχουν ήδη κηλιδωθεί. Ψευδή κατάθεση Αν δε το δικαστήριο κρίνει ότι, όντως, η Ράτζι έδωσε ψευδή κατάθεση, τότε η απόφαση αυτή μπορεί να την οδηγήσει σε δεύτερη δίκη, στην οποία θα βρεθεί κατηγορούμενη για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, και έτσι εκείνη να βρεθεί αντιμέτωπη με έξι χρόνια φυλάκισης.

Η δήμαρχος εδώ και καιρό δέχεται έντονη κριτική για την κατάσταση της καθαριότητας της ιταλικής πρωτεύουσας, αλλά και για την κακή συντήρηση των δικτύων των δημόσιων συγκοινωνιών της πόλης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ατύχημα που έγινε πρόσφατα με τις κυλιόμενες σκάλες του μετρό από το οποίο 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά.

Τόσο ο υπουργός Εργασίας και Βιομηχανίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, που είναι και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S) Λουίτζι Ντι Μάιο, όσο και ο ιδρυτής του κόμματος κωμικός και μπλόγκερ Μπέπε Γκρίλο φέρονται να συσκέπτονται συχνά για την υπόθεση Ράτζι. Σε περίπτωση που καταδικαστεί η Ράτζι, σύμφωνα με τον «κώδικα δεοντολογίας» του M5S, θα πρέπει να παραιτηθεί.

Καραδοκεί ο Σαλβίνι

Ενδεχόμενη παραίτησή της, ωστόσο, από τη δημαρχία της Ρώμης θα άνοιγε τον δρόμο για να περάσει ο έλεγχος της ιταλικής πρωτεύουσας στα χέρια του τοπικού εκπροσώπου του κυβερνητικού εταίρου του M5S, δηλαδή της ακροδεξιάς Λέγκας του νυν υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Δημοσιεύματα ήθελαν τους Ντι Μάιο και Γκρίλο εδώ και ημέρες να συσκέπτονται με τους δικηγόρους και τους νομικούς συμβούλους του κόμματος για να οργανώσουν τις κινήσεις τους σε περίπτωση καταδίκης για ψευδή κατάθεση της δημάρχου και έναρξης μιας μακροχρόνιας δικαστικής περιπέτειας.

Μια πιθανότητα, σύμφωνα με το ίδια δημοσιεύματα, για να μη χάσει τη δημαρχία η Ράτζι είναι να διαγραφεί από το κόμμα πριν καταδικαστεί και έτσι να κρατήσει τη θέση της για όσο αντέξει. Πιθανότερη αντικαταστάτρια της Ράτζι παρουσιάζεται, πάντως, η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και γνωστή δικηγόρος Τζιούλια Μποντζιόρνο, η οποία ανήκει πολιτικά στη Λέγκα.

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου

Η απόφαση του δικαστηρίου για τη Βιρτζίνια Ράτζι αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα... μέσα σε κλίμα ανησυχίας λόγω των επιπτώσεων που αναμένεται να έχει η συγκεκριμένη υπόθεση σε πολιτικό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο.

Ο εισαγγελέας Πάολο Ιέλο ήταν πάντως χθες καταπέλτης κατά της πρώτης γυναίκας δημάρχου της Ρώμης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η Βιρτζίνια Ράτζι «είπε ψέματα τον Δεκέμβριο του 2016» όταν κλήθηκε να δώσει απαντήσεις από την αρμόδια Αρχή καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο εισαγγελέας αποφάνθηκε μάλιστα ότι εκείνη είπε ψέματα για να διασώσει τη θέση της στη δημαρχία της Ρώμης αλλά και στην παράταξη του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) του οποίου εξακολουθεί να είναι στέλεχος. Η 40χρονη κατηγορείται, πιο συγκεκριμένα, ότι επιχείρησε με αδιαφανείς διαδικασίες να διορίσει στη θέση του επικεφαλής του οργανισμού τουρισμού της Ρώμης τον Ρενάτο Μάρα, έναν άνθρωπο που «τυχαίνει» να είναι ο αδελφός τού άλλοτε στενού της συνεργάτη (και επίσης κατηγορούμενου για υπόθεση διαφθοράς) Ραφαέλε Μάρα. 

ΡώμηΒιρτζίνια Ράτζι