Κόσμος|09.05.2019 13:44

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα απειλούνται με ακρωτηριασμούς των ποδιών τους

Κώστας Ασημακόπουλος

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί και πάλι στις σχέσεις Παλαιστίνης και Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα αποκατάστασης τραυματισμένων Παλαιστινίων. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα πυροβολήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ και τραυματίστηκαν σοβαρά κυρίως στα πόδια περισσότεροι από 1.700 Παλαιστίνιοι.

Πρόκειται για άτομα που χρειάζονται άμεση υγειονομική περίθαλψη που θα τους βοηθήσει να ανακάμψουν όμως σύμφωνα με τον ΟΗΕ η χρηματοδότηση κινδυνεύει να κοπεί και οι τραυματίες κινδυνεύουν με ακρωτηριασμούς.

Μόνο το 2018 τραυματίστηκαν 7.000

Ο Jamie McGoldrick που είναι Συντονιστής του ΟΗΕ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι 7.000 Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν σε διαμαρτυρίες μέσα στο 2018 με τα περισσότερα χτυπήματα να είναι στα πόδια.

Το σύστημα υγείας στη Γάζα βρίσκεται υπό πίεση λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και ιατρικών προμηθειών. Το κεντρικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο επικεντρώνεται αυτή την περίοδο στην εκπαίδευση του προσωπικού γύρω από τους τραυματισμούς στα κάτω και άνω άκρα όμως οι γιατροί δεν έχουν την δυνατότητα να εκτελέσουν περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες για όσους κινδυνεύουν να ακρωτηριαστούν.

Έκκληση από τον ΟΗΕ

«Μετά τα επεισόδια των τελευταίων μηνών υπάρχουν 1.700 άνθρωποι που χρειάζονται σοβαρές και πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις για να μπορέσουν να περπατήσουν και πάλι», δήλωσε ο McGoldrick, εξηγώντας ότι οι τραυματίες χρειάζονται αποκατάσταση και «πολύ, πολύ σοβαρή και σύνθετη χειρουργική αποκατάστασης οστών σε διάστημα δύο ετών πριν αρχίσουν την αποκατάσταση».

Μειώθηκαν και οι προμήθειες

Επίσης σύμφωνα με τον ΟΗΕ απειλούνται οι προμήθειες τροφίμων λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης από την Υπηρεσία Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP). Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει ήδη μειώσει τη βοήθεια σε 193.000 άτομα στη Δυτική Όχθη μόνο εντός του 2019.

ΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςΟΗΕακρωτηριασμοίΠαλαιστίνη