«Βρυχάται» η Αίτνα: Ροή λάβας από το ηφαίστειο σε υψόμετρο 3.000 μέτρων
NewsroomΠρόσφατη ηφαιστειακή έκρηξη στην Αίτνα οδήγησε στη δημιουργία νέας ροής λάβας, η οποία ξεκίνησε σε υψόμετρο περίπου 3.000 μέτρων. Η δραστηριότητα αυτή προήλθε από ένα εκρηκτικό άνοιγμα που βρίσκεται στη νότια πλευρά της Bocca Nuova.
Το Παρατηρητήριο της Αίτνας, που υπάγεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), επιβεβαίωσε πως η λάβα κινείται προς τα νότια. Την ίδια στιγμή, εξειδικευμένα συνεργεία του Ινστιτούτου βρίσκονται στο σημείο για να συλλέξουν δεδομένα και να παρακολουθήσουν από κοντά την εξέλιξη της δραστηριότητας.
Σε ό,τι αφορά τη σεισμική δραστηριότητα, δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές μεταβολές. Η πηγή του ηφαιστειακού τρέμου εντοπίζεται περίπου στα 2.800 μέτρα υψόμετρο, ανάμεσα στον κρατήρα Voragine και τον βορειοανατολικό κρατήρα (Nord-Est).
Αυξημένη επιφυλακή για την εναέρια κυκλοφορία
Λόγω της συνεχιζόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας, η μονάδα VONA του INGV, αρμόδια για την παρακολούθηση κινδύνων που σχετίζονται με την αεροπλοΐα, εξέδωσε πορτοκαλί συναγερμό. Παρ’ όλα αυτά, το αεροδρόμιο της Κατάνια εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά. Οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν σε επαγρύπνηση και είναι έτοιμες να παρέμβουν με πρόσθετα μέτρα, εφόσον η κατάσταση το απαιτήσει.
- Αυθαίρετα κατηγορίας 5: Ποια δημόσια κτίρια νομιμοποιούνται - Χαραμάδα και για άλλα κτίρια στο μέλλον
- Το σχέδιο για ένα νέο χωριό στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας μετά τον Daniel - Τι προβλέπεται για τη μετεγκατάσταση
- Η Γκίλφοϊλ που δεν την γλύτωσε, ο αριθμός που χαλάει ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ και ο λογαριασμός του ΔΝΤ
- Πώς βλέπει η Αθήνα τις εξελίξεις μετά την αποπομπή Γκιλφόιλ: Το παρασκήνιο της «εξόδου» και το κρίσιμο momentum