Κόσμος|09.05.2019 19:57

Εκρέµ Ιµάµογλου: «?ιψάµε για δικαιοσύνη, θα κερδίσουµε και πάλι»

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

«Μουδιασµένος», µολονότι ήταν «προετοιµασµένος» ακόµη και «για το πιο ακραίο σενάριο» της διεξαγωγής νέων εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, είναι σήµερα ο υποψήφιος του Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος (CHP), δήµαρχος του µητροπολιτικού δήµου της Πόλης, Εκρέµ Ιµάµογλου, σύµφωνα µε στενούς συνεργάτες του, που έζησαν µαζί του λεπτό προς λεπτό το εξοντωτικό πολιτικό θρίλερ που διαδέχθηκε τη νίκη του στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, ένα θρίλερ που έληξε τυπικά µε την προχθεσινή τελεσίδικη απόφαση ακύρωσης του εκλογικού αποτελέσµατος από το Ανώτατο Εκλογικό Συµβούλιο της Τουρκίας (µε ψήφους 7-4 και την εντολή διενέργειας νέων εκλογών στις 23 Ιουνίου).

Με... παρότρυνση Κάπως έτσι, το χρίσµα που δόθηκε στον Ιµάµογλου 17 ηµέρες µετά την εκλογική αναµέτρηση, του αφαιρέθηκε προχθές µε... απόφαση ή πιο σωστά παρότρυνση Ερντογάν. Ο λόγος για µια απόφαση την οποία ο Ιµάµογλου, χωρίς να µασάει τα λόγια του, χαρακτήρισε «ύποπτη», καθώς βασίζεται σε «υποτιθέµενες παρατυπίες» κατά τη σύσταση των εφορευτικών επιτροπών, ενώ οι επιτροπές ήταν «ακριβώς οι ίδιες τον Μάρτιο του 2019 µε εκείνες στις εκλογές του Ιουνίου του 2018». «∆εν θα τα παρατήσουµε. Η χώρα έχει 82 εκατοµµύρια πατριώτες που θα παλέψουν για τη ∆ηµοκρατία µέχρι την τελευταία στιγµή. Ο δρόµος µας είναι µακρύς. ∆ιψάµε για δικαιοσύνη, γεµάτοι πίστη στη ∆ηµοκρατία και την τουρκική νεολαία. Είµαστε εδώ, θα δουλέψουµε µαζί και θα κερδίσουµε και πάλι. ∆εν θα τα παρατήσω. Μη χάνετε την ελπίδα σας» ήταν το αισιόδοξο µήνυµα του υποψηφίου της αντιπολίτευσης στη συναισθηµατικά φορτισµένη προχθεσινή οµιλία του. «∆εν µε θέλουν -προσέθεσε- γιατί δεν θα δεχτώ οδηγίες από ένα άτοµο, αλλά από 16 εκατοµµύρια πολίτες».

«Ολες οι αποδείξεις του κυβερνητικού AKP περί νοθείας είναι στον αέρα» τονίζει µιλώντας στο «Εθνος» ο Τούρκος δηµοσιογράφος Τσουκρού Κουτσουκσαχίν, εκτιµώντας ότι οι κυβερνητικές προσδοκίες να καταληφθούν οι δρόµοι της Πόλης από εξοργισµένους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης, προκαλώντας επεισόδια, θα διαψευστούν. «Κανείς δεν θα τους κάνει αυτήν τη χάρη». «Η απόφαση του Ανώτατου Εκλογοδικείου είναι η απόδειξη του ‘‘ναυαγίου’’ της ∆ηµοκρατίας και της ∆ικαιοσύνης στην Τουρκία» προσθέτει η Iλάιντα Κοτσόγλου, µέλος τη Νεολαίας του CHP, διευκρινίζοντάς µας ότι «η απόφαση για τη διενέργεια νέων εκλογών δεν είναι αποτέλεσµα µιας δικαστικής διαδικασίας, αλλά µια πολιτική απόφαση. Ο κ. Ερντογάν και ο κ. Μπαχτσελί χρησιµοποίησαν την κρατική εξουσία αδιαφορώντας για την κοινωνία της Τουρκίας και τις οικονοµικές συνθήκες». «Το Εκλογοδικείο πήρε µια απόφαση, πιεζόµενο ασφυκτικά από την κυβέρνηση, η οποία όµως θα γυρίσει µπούµερανγκ, συσπειρώνοντας ακόµη περισσότερο τις δηµοκρατικές δυνάµεις.

Αν ο κ. Ιµάµογλου και το CHP είναι προσεκτικοί, παρότι ο Ερντογάν είναι ικανός για όλα, θα ξανακερδίσουν» προβλέπει ο Κουτσουκσαχίν. Κοµµουνιστές και Κούρδοι Την αισιοδοξία του στρατοπέδου του CHP ενισχύει το γεγονός ότι δεν θα κατεβούν στις επαναληπτικές εκλογές τα κοµµουνιστικά κόµµατα και το Κόµµα ∆ηµοκρατικής Αριστεράς DSP. «Ολες οι ψήφοι τους, και οι ψήφοι του φιλοκουρδικού HDP, θα πάνε στο CHP. Οι πιθανότητες να κερδίσει ο Ιµάµογλου µε σηµαντικό προβάδισµα είναι µεγάλες» υποστηρίζει ο Τσαν Γιουκσέλ, που από χθες το πρωί ξεκίνησε να εργάζεται για τη νέα προεκλογική καµπάνια του Εκρέµ Ιµάµογλου, ποντάροντας στα δηµοκρατικά αντανακλαστικά των πολιτών και στην ψήφο οργής.

«Ο Ιµάµογλου αποκτά χαρακτηριστικά ήρωα. Ισως αποδειχτεί το φαβορί στις προεδρικές εκλογές έπειτα από πέντε χρόνια» προβλέπει. Παρότι, πάντως, η «γραµµή» του φιλοκουρδικού ∆ηµοκρατικού Κόµµατος των Λαών (HDP) παραµένει η ίδια µε τις εκλογές της 31ης Μαρτίου, το στρατηγείο του CHP προβληµατίζει έντονα η δήλωση του ηγέτη του Εργατικού Κόµµατος του Κουρδιστάν, Αµπντουλάχ Οτσαλάν, από την τουρκική φυλακή όπου εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης: «Τα πράγµατα θα γίνουν καλύτερα αν εκλεγεί ο υποψήφιος του AKP». Να σηµειωθεί ότι η αναπάντεχη φιλοκυβερνητική δήλωση διαδέχτηκε την πρώτη από το 2011 συνάντησή του (την περασµένη εβδοµάδα) µε τη νοµική οµάδα που τον εκπροσωπεί. 

Eκρέμ Ιμάμογλου