Νετανιάχου: Αναγνώρισε δημόσια τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων
NewsroomΣε μια ξαφνική δήλωση προχώρησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναγνωρίζοντας δημόσια για πρώτη φορά τη γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του 20ού αιώνα.
Διπλωματικές ισορροπίες με την Τουρκία
Μιλώντας στο podcast του επιχειρηματία και παρουσιαστή Πάτρικ Μπετ Ντέιβιντ, ο Νετανιάχου κλήθηκε να απαντήσει γιατί το Ισραήλ δεν έχει προβεί σε επίσημη αναγνώριση μέχρι σήμερα. «Νομίζω ότι το κάναμε. Νομίζω ότι η Κνεσέτ πέρασε σχετικό ψήφισμα», ανέφερε αρχικά, παρότι, όπως σημειώνουν οι Times of Israel, δεν έχει υπάρξει επίσημη απόφαση ή νόμος που να κατοχυρώνει τέτοια αναγνώριση.
Όταν πιέστηκε περαιτέρω, ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε: «Μόλις το έκανα εγώ. Ορίστε», υποδηλώνοντας ότι η δική του δήλωση συνιστά πλέον τη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης.
Η δήλωση Νετανιάχου αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς μέχρι τώρα το Ισραήλ απέφευγε να λάβει επίσημη θέση, με το Τελ Αβίβ να προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπίες στις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία. Η Άγκυρα αρνείται κατηγορηματικά ότι η μαζική εξόντωση Αρμενίων, Ασσυρίων και Ποντίων συνιστά γενοκτονία, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές αναφορές «ιστορική διαστρέβλωση».
Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία παραμένουν ιδιαίτερα επιβαρυμένες τα τελευταία χρόνια, ιδίως με φόντο τη σύγκρουση στη Γάζα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα συγκρίνει τις ενέργειες του Ισραήλ με εκείνες του ναζιστικού καθεστώτος, οδηγώντας σε περαιτέρω αποξένωση των δύο χωρών.
- Το σχέδιο των ψύχραιμων στου Μαξίμου για τους αγρότες, τα καρφιά σε Καραμανλή και Σαμαρά και η Γκίλφοϊλ με τον Πάτση
- Ο «χάρτης των μπλόκων» σε όλη την Ελλάδα: Κλιμακώνουν την «εξέγερση» οι αγρότες - Ενισχύουν τις κινητοποιήσεις σε δρόμους, λιμάνια και τελωνεία
- Έτσι ψήφισαν οι χώρες σχετικά με την παραμονή του Ισραήλ στο διαγωνισμό της Eurovision
- Έλενα Παπαρίζου: Η ξαφνική νοσηλεία, η αναβολή όλων των εμφανίσεων και η αντικατάσταση στο «Voice»