Κόσμος|11.05.2019 22:14

Βόρεια Μακεδονία: Την Κυριακή η ορκωμοσία Πενταρόφσκι

Newsroom

Οι πρόεδροι της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου θα παραστούν στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας που θα γίνει αύριο το απόγευμα στη Βουλή, ενώ την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Ρούμεν Ράντεβ, Ιλίρ Μέτα και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα επιβεβαίωσαν την συμμετοχή του στην τελετή, στην οποία επίσης θα παραστούν πολλοί εκπρόσωποι χωρών από χώρες της Βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής καθώς και της Ευρώπης. Μετά την ορκωμοσία ο Στέβο Πενταρόσκι θα μεταβεί στην προεδρική κατοικία στην λεγόμενη Βίλα Βόντνο, όπου θα γίνει η αλλαγή σκυτάλη και η αποχώρηση του Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Η Εθνικη Εκλογική Επιτροπή επέδωσε σήμερα στον Στέβο Πενταρόσκι το πρακτικό-απόφαση της επίσημης εκλογής του ως προέδρου στις εκλογές της Κυριακής. Βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων, σε σύνολο 843.508 ψήφων, ο Πενταρόφσκι πήρε 435.656 ψήφους, έναντι 377.446 που πήρε η Σιλιάνοφσκα.

Το πρακτικό εκλογής μάλιστα ήταν για πρώτη φορά εκτός από την Σλαβομακεδονική γλώσσα και στην αλβανική. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος τόνισε ότι από τις πρώτες ενέργειές του θα είναι η υπογραφή των νόμων που ο Γκ.Ιβάνοφ μετά την επίσημη μετονομασία της χώρας επέστρεψε στη Βουλή. Επίσης η προετοιμασία της ατζέντας για τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει στο εξωτερικό. Ο Πενταρόφσκι ανέφερε ακόμη ότι θα συμμετάσχει άμεσα στη διαδικασία μεταρρύθμισης των μυστικών υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν πολιτικά αντίποινα εναντίον των εργαζομένων, επισημαίνοντας όμως πως όσοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη θα απομακρυνθούν..

Στέβο ΠενταρόφσκιΒόρεια ΜακεδονίαΓιώργος Κατρούγκαλος