Γαλλία: Ο Λεκορνί καταργεί τα διά βίου προνόμια των πρώην πρωθυπουργών - Το μήνυμα λιτότητας
NewsroomΔιάταγμα που θα προβλέπει τον περιορισμό των παροχών που απολαμβάνουν οι προκάτοχοί του και ορισμένοι πρώην υπουργοί αναμένεται να υπογράψει ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Ο Λεκορνί εξήγγειλε πως θα τερματίσει τα «προνόμια εφ' όρου ζωής των πρώην μελών της κυβέρνησης» από την 1η Ιανουαρίου 2026 σε μια προσπάθεια να δείξει πως η κυβέρνησή του θα επιχειρήσει εξοικονόμηση και εντός της πολιτικής τάξης της Γαλλίας.
«Ενώ είναι φυσιολογικό για τη Δημοκρατία να προστατεύει άτομα που βρίσκονται υπό απειλή, είναι αδιανόητο να απολαμβάνουν εφ' όρου ζωής παροχές επειδή κατείχαν ένα προσωρινό αξίωμα», έγραψε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου.
Τα προνόμια
Η διάταξη που θα καταργήσει προβλέπει ότι πρώην πρωθυπουργοί έχουν στη διάθεσή τους αυτοκίνητο με οδηγό και έναν γραμματέα για μέγιστο διάστημα 10 χρόνων, έως την ηλικία των 67 ετών.
Αναφορικά με την αστυνομική προστασία, ο Λεκορνί διευκρίνισε ότι αυτή θα χορηγείται μόνο σε πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς Εσωτερικών για περιορισμένο χρονικό διάστημα και θα ανανεώνεται ανάλογα με το πόσο σημαντικός κρίνεται ο κίνδυνος.
Σημειώνεται ότι 17 πρώην Γάλλοι πρωθυπουργοί είναι ακόμη εν ζωή. Εξάλλου στη δεύτερη θητεία του Μακρόν, από το 2022, έχουν ήδη υπηρετήσει στη θέση και αποχωρήσει τέσσερις πολιτικοί οι οποίοι απολαμβάνουν τα παραπάνω προνόμια.
- «Μας μετατρέπουν σε ενεργειακό σκουπιδότοπο»: Ανησυχία για μονάδα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο
- Το υπουργικό ζεύγος που πήγαινε στο Κολωνάκι, η Ντόρα που κάτι ξέρει και τα διυλιστήρια στο κάδρο Τσίπρα
- Μητσοτάκης από ΗΠΑ: Τα «2+2» μηνύματα σε Άγκυρα και επενδυτές και το κρίσιμο σπριντ πριν τον ΟΗΕ
- «Έκανε φασαρίες»: Τι λένε γείτονες για τον 27χρονο που δολοφόνησε με 15 μαχαιριές την Πηνελόπη