Κόσμος|13.05.2019 10:17

Ουνάλ Τσεβικόζ στο Εθνος: «Η παντοκρατορία του ΑΚP θα ανατραπεί το 2023»

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

H επικράτηση του Ιµάµογλου ανέδειξε µια νέα δυναµική στη χώρα. Η πολυετής παντοκρατορία του ΑΚP θα ανατραπεί στις προεδρικές εκλογές του 2023» υπογραµµίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος» ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόµενου Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος (CHP), Ουνάλ Τσέβικοζ, προσβλέποντας στη «συσπείρωση του δηµοκρατικού πολιτικού µετώπου κατά της απολυταρχίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» στις επαναληπτικές εκλογές στον Μητροπολιτικό ∆ήµο της Κωνσταντινούπολης στις 23 Ιουνίου.

Αναµένατε στο CHP την τελεσίδικη ακύρωση των εκλογών στον Μητροπολιτικό ∆ήµο της Κωνσταντινούπολης και τη διενέργεια νέων; Ηµασταν προετοιµασµένοι, υπήρχε έντονη φηµολογία. Σιγουρευτήκαµε όταν τρεις µέρες πριν από την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συµβουλίου (YSK) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν απαίτησε δηµοσίως την ακύρωση των εκλογών.

Υπήρξαν παρατυπίες στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, όπως υποστηρίζει το κυβερνών Κόµµα ∆ικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP); Οχι. Αυτό που συνέβη είναι ωµή παρέµβαση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και ευθεία επίθεση στη δηµοκρατία και στους θεσµούς της. ∆εν πρόκειται για νόµιµη δικαστική απόφαση, αλλά για πολιτική απόφαση. Η προσφυγή του ΑΚP και οι πιέσεις του Τούρκου προέδρου βασίστηκαν στο ότι οι εφορευτικές επιτροπές δεν απαρτίζονταν στο σύνολό τους από δηµοσίους υπαλλήλους. Η νοµοθεσία προβλέπει στις εφορευτικές επιτροπές να µπορούν να µετέχουν και δηµόσιοι υπάλληλοι που δεν είναι απαραιτήτως κυβερνητικοί, όπως ήθελε ο κ. Ερντογάν. Η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συµβουλίου πρέπει να τεκµηριώνεται. Ακόµη περιµένουµε να εκδώσει µια πειστική αιτιολόγηση της απόφασής του.

Υπήρξε συγκεκριµένη αντίδραση από το CHP; Εχουµε ήδη κάνει διάβηµα προς το Ανώτατο Εκλογικό Συµβούλιο, εκφράζοντας την ένστασή µας για τη διενέργεια νέων εκλογών. Να σας θυµίσω ότι στις κάλπες της 31ης Μαρτίου σε κοινό φάκελο κατέληξαν τρεις ψήφοι: για τον δήµαρχο του µητροπολιτικού δ ήµου, για τους 39 συνοικιακούς δηµάρχους και για τους δηµοτικούς συµβούλους. Το ότι ακυρώνεται µόνο η εκλογή του δηµάρχου του µητροπολιτικού δήµου αποκαλύπτει το πόσο κατάφωρα άνοµο είναι αυτό που συντελείται. Ως CHP ζητήσαµε να επαναληφθούν και οι τρεις αναµετρήσεις. Αναµένουµε.

Οι δηµοκρατικές δυνάµεις, αντιδρώντας, θα µπορέσουν να συσπειρωθούν περισσότερο στις εκλογές της 23ης του Ιουνίου; Ο κόσµος έχει µπουχτίσει… Κάθε φορά που το ΑΚP χάνει οι εκλογές επαναλαµβάνονται. Το σενάριο το ξαναείδαµε το 2015. Το ρεύµα υπέρ του Ιµάµογλου είναι µεγάλο. Επιπροσθέτως, η απόσυρση των άλλων κοµµάτων του δηµοκρατικού τόξου υπέρ του του δίνει µεγάλες πιθανότητες να κάνει την έκπληξη. Η δηµοκρατική πολιτική πλατφόρµα, η οποία δεν κάνει διακρίσεις βάσει της θρησκείας κ.λπ., αντιδρώντας στις αντιδηµοκρατικές τακτικές του κ. Ερντογάν, ολοένα και διευρύνεται. Εχουµε για πρώτη φορά τους Αριστερούς, τους Σοσιαλδηµοκράτες, τους συντηρητικούς και τους εθνικιστές ενωµένους απέναντι στην απολυταρχία που επιβλήθηκε µε τη συνταγµατική αναθεώρηση του Τούρκου προέδρου, που µετέτρεψε το καθεστώς σε ενός ανδρός Αρχή.

Φόβος νοθείας υπάρχει; Ο κίνδυνος ελλοχεύει, αλλά το CHP θα ξαναποκτήσει παρουσία και επιστασία σε όλες τις κάλπες.

Πιθανή νέα νίκη του Εκρέµ Ιµάµογλου στις 23 Ιουνίου θα αποτελέσει προάγγελο προεδρικών εκλογών; Το CHP θα πάρει την προεδρία στις εκλογές που θα γίνουν το 2023; H επικράτηση του Ιµάµογλου ανέδειξε µια νέα δυναµική. Η πολυετής παντοκρατορία του ΑΚP θα ανατραπεί το 2023. Να είστε σίγουροι.

Ο Εκρέµ Ιµάµογλου θα είναι ο επόµενος υποψήφιος πρόεδρος της χώρας µε το CHP; Είναι ένας νέος, χαρισµατικός, πολλά υποσχόµενος πολιτικός, που µπορεί να φτάσει και στην προεδρία το 2023. Ο κόσµος τον καλεί να βγει µπροστά.

Για τις τεταµένες σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ ποιος ευθύνεται; Το ότι η Τουρκία έχει χάσει την αξιοπιστία της. Είναι απρόβλεπτη από την έναρξη του πολέµου στο Ιράκ. Το χάσµα µε τις ΗΠΑ µεγάλωσε πρόσφατα, γιατί η Τουρκία, ως µέλος της συµµαχίας του ΝΑΤΟ, µε την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, αντιφάσκει σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της απέναντι σε αυτό. Είναι µια λανθασµένη απόφαση που πλήττει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο το ότι η εξωτερική πολιτική του AKP έχει χάσει τον προσανατολισµό της και εργαλειοποιεί καθετί αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση. Για πρώτη φορά η Τουρκία έχει χάσει ακόµη και την πάγια ουδετερότητά της στη Μέση Ανατολή, ακολουθώντας σεχταριστική πολιτική.

Η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας έχει, πιστεύετε, ανακοπεί οριστικά; Οι σχέσεις µε την ΕΕ έχουν πληγεί από τις πολιτικές του AKP, οι οποίες ποδοπατούν τις ευρωπαϊκές αξίες: τη διάκριση των εξουσιών, την ελευθερία της έκφρασης και των µέσων ενηµέρωσης κ.ο.κ. Μόνο όταν ξαναγίνει η Τουρκία δηµοκρατική, θα ανακτήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της.

Οι νέες εντάσεις µε την Ελλάδα και την Κύπρο, που έχουν πυροδοτήσει τα κοιτάσµατα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, µπορούν να ξεπεραστούν µε κυβέρνηση του ΑΚP; Οι εντάσεις µε την Ελλάδα πυροδοτούνται από το Κυπριακό. Το πρόβληµα αρχίζει από το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή µεριά θέλει να εκµεταλλευτεί µόνη τα κοιτάσµατα, βγάζοντας εκτός παιχνιδιού τους Τουρκοκύπριους. Αυτό δεν µπορεί να συµβεί.

Εκρέμ ΙμάμογλουΤουρκίαAKP