Κόσμος|04.10.2025 23:45
Τσεχία: Μονοκομματική κυβέρνηση με την στήριξη της ακροδεξιάς θα επιδιώξει ο Αντρέι Μπάμπις
NewsroomΤο λαϊκιστικό κόμμα ΑΝΟ θα επιδιώξει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, δήλωσε ο ηγέτης του, ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις, μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές.
Ο Μπάμπις, που χαρακτήρισε «ιστορικό» το αποτέλεσμα, δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Δήλωσε όμως ότι το ΑΝΟ θα συζητήσει με το ακροδεξιό SPD και το κόμμα των Αυτοκινητιστών που αντιτίθεται στην «πράσινη» πολιτική της ΕΕ, ώστε να στηρίξουν την κυβέρνησή του.
Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, το ΑΝΟ συγκεντρώνει ποσοστό 35,4% και προηγείται με μεγάλη διαφορά του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα, ο οποίος απέσπασε μόνο το 22,7%.
Ο Φιάλα συνεχάρη ήδη τον Μπάμπις για την εκλογική νίκη του.
Διαβάστε ακόμη
- «Βράζει» η Γαλλία: Συγκρούσεις, δακρυγόνα σε Παρίσι-Λυών και εισβολή στο δημαρχείο της Μασσαλίας
- Ντίτερς: Η Γκίλφοϊλ θα θεωρείται πλέον διεθνής εγκληματίας, προδότρια του αμερικανικού λαού και της Ελλάδας
- «Σείεται» από τις διαδηλώσεις η Αλβανία: Σκηνές χάους στα Τίρανα - Πάνω από 1.000 συλλήψεις, πλαστικές σφαίρες, μολότοφ, δακρυγόνα και λεηλασίες
- Κινηματογραφική διάρρηξη στην Εύβοια: Έκαναν «κομμάτια» κοσμηματοπωλείο με μπουλντόζα - Βίντεο ντοκουμέντο