Λούβρο: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της μεγάλης ληστείας κοσμημάτων
NewsroomΟ γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFM δημοσίευσε ένα αποκαλυπτικό βίντεο-ντοκουμέντο που αποτυπώνει τη στιγμή της ληστείας κοσμημάτων που σημειώθηκε το πρωί στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Το περιστατικό έλαβε χώρα μεταξύ 09:30 και 09:40 (τοπική ώρα). Τρεις ή τέσσερις μασκοφόροι διαρρήκτες εισέβαλαν από το παράθυρο του 2ου ορόφου στη «Γκαλερί του Απόλλωνα», όπου φυλάσσονται τα κοσμήματα του Γαλλικού Στέμματος.
Σύμφωνα με τα πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι δράστες αφαίρεσαν 9 κοσμήματα από τις προθήκες τους. Ανάμεσα στα κλοπιμαία περιλαμβάνονται μία τιάρα, ένα κολιέ και μια καρφίτσα που κάποτε ανήκαν στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και τη σύζυγό του, Ιωσηφίνα.
Η Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρασιντά Ντατί, δήλωσε ότι το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας δείχνει τους ληστές να «εισέρχονται με ηρεμία σε τέσσερα λεπτά, σπάνε προθήκες, παίρνουν τη λεία τους και φεύγουν. Καμία βία, με πολύ επαγγελματικό τρόπο».
Όπως έγινε γνωστό, οι άγνωστοι δράστες κατάφεραν να ανέβουν στον δεύτερο όροφο χρησιμοποιώντας κινητό γερανό και στη συνέχεια έσπασαν τα παράθυρα της αίθουσας με τη βοήθεια τροχού. Όλα αυτά συνέβησαν μέρα μεσημέρι και ενώ υπήρχε πλήθος κόσμου γύρω από το σημείο.
Στο μεταξύ, ένα από τα κοσμήματα βρέθηκε αργότερα σπασμένο «κοντά» στο μουσείο. Η εφημερίδα Le Parisien αναφέρει ότι πιστεύεται πως ήταν το στέμμα της αυτοκράτειρας Ευγενίας, συζύγου του Ναπολέοντα Γ΄.
Οι επισκέπτες του μουσείου, το οποίο είχε ανοίξει στις 09:00, απομακρύνθηκαν άμεσα από τη διεύθυνση του Λούβρου «χωρίς κανένα απολύτως επεισόδιο».
- Τύπος «κατέβασε» με αυτοκίνητο τη τζαμαρία σούπερ μάρκετ στις 04:30 το πρωί για να πάει τουαλέτα
- «Αντίο Ελένη μας»: Το συγκινητικό αφιέρωμα της Finos Film για την απώλεια της Έλενας Προκοπίου
- Φωτιά στη Νέα Ιωνία: Οι πυροβολισμοί του 2023 με έναν νεκρό στην καφετέρια που κάηκε και οι μαρτυρίες για εκρήξεις
- Τα 8 αστρονομικά φαινόμενα του Οκτωβρίου: Από διάτοντες αστέρες μέχρι Δρακοντίδες και το Σμήνος της Κυψέλης