Κόσμος|14.05.2019 12:05

Προτείνεται μοντέλο Μονακό για την αναγνώριση του ψευδοκράτους

Newsroom

Αναγνώριση ψευδοκράτους κατά το μοντέλο Γαλλίας-Μονακό προτείνει ο πρόεδρος του τουρκικού Ινστιτούτου Ενέργειας και Οικονομίας, Γκιουρκιάν Κουμπάρογλου, μιλώντας στην εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’.

Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας και πολιτικής Κουμπάρογλου, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN Tv Μαρία Ζαχαράκη, τονίζει ότι ο κίνδυνος ενός πολέμου στην περιοχή της ανατ. Μεσογείου είναι για πρώτη φορά τόσο υψηλός μετά το 1974 και συστήνει σε Τουρκία και Κατεχόμενα να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός μοντέλου τύπου Γαλλίας-Μονακό, προκειμένου να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος. Το μοντέλο Μονακό σημαίνει ότι εξωτερικά και σε θέματα άμυνας το ψευδοκράτος θα εκπροσωπείται από την Άγκυρα, αλλά εσωτερικά τα Κατεχόμενα θα έχουν δική τους διοίκηση, όπως το πριγκιπάτο του Μονακό.

Επικαλούμενη Τούρκους ειδικούς η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου στην ανατ. Μεσόγειο δεν οφείλεται μόνο στην ύπαρξη των γεωτρύπανων αλλά και των πολεμικών πλοίων.

Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει κάποιες επαφές και έρευνες στο Μονακό, ο κ. Κουμπάρογλου εκτιμά ότι αυτό το μοντέλο θα ήταν ιδανικό να εφαρμοστεί και στο ψευδοκράτος, καθώς θα αποκτήσει διεθνή αναγνώριση ως κράτος και επίσης μαζί με την Τουρκία θα μπορεί να επωφεληθεί από τις πηγές ενέργειας γύρω από το νησί.

Κατά τον ίδιο τρόπο που μεταφέρεται ήδη νερό και ηλεκτρισμός από την Τουρκία στα Κατεχόμενα, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν και αγωγοί φυσικού αερίου για τη μεταφορά ενέργειας από την Κύπρο στην Τουρκία.

Ο Τούρκος ειδικός αναλυτής χαρακτήρισε πάντως όχι σύμπτωση το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία –αν και μη μέλος του ΝΑΤΟ- είχε προσκληθεί σε τελετή της βορειο-ατλαντικής συμμαχίας.

ΨευδοκράτοςΜονακό