Κόσμος|14.05.2019 15:05

Τουρκικός «Θαλασσόλυκος» στήνει σκηνικό πολέμου στο Αιγαίο

Newsroom

Με πραγματικά πυρά κατά νησιού μέσα στον κόλπο του Ξηρού (Σάρος), απέναντι από τη Σαμοθράκη, συνεχίστηκε ο «Θαλασσόλυκος», την Τρίτη, δεύτερη ημέρα της άσκησης. Η φρεγάτα «Σαλίχρεις», σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV, Μαρία Ζαχαράκη, έριξε βολές εναντίον δυο προκαθορισμένων ξεχωριστών στόχων σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.

Έπειτα από την εξουδετέρωση του πρώτου στόχου από ομοβροντία δέκα βολών, η φρεγάτα κατέστρεψε και τον δεύτερο στόχο. Στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της άσκησης πάνω από το Αιγαίο πέταξαν και εγχώρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου βομβαρδίστηκαν και εκεί στόχοι στη ξηρά από πολεμικά πλοία απέναντι από την Αττάλεια. Οι στόχοι χτυπήθηκαν με πλήρη ακρίβεια και καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως αναφέρεται.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, τα τουρκικά πλοία θα πρέπει να εντοπίσουν, επίσης, υποβρύχια στη διάρκεια της νύχτας, ενώ θα εκτελέσουν βολές εναντίον στόχων στην επιφάνεια της θάλασσας και θα προβούν σε ελιγμούς στη θάλασσα.

Στο διάστημα από 17-21 Μαΐου θα εκτελεστούν σενάρια κρίσης και πολέμου ταυτόχρονα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Τα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας δίνουν μεγάλο βάρος στην άσκηση, την οποία χαρακτηρίζουν ως την πιο μεγάλη στην Ιστορία της τουρκικής Δημοκρατίας -ακόμη μεγαλύτερη και από την πρόσφατη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα». Είναι χαρακτηριστικό ότι η Yeni Safak προπαγανδίζει την άσκηση ως τη μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

T

Η εφημερίδα της Τουρκίας, Star Gazetesi, υποστηρίζει ότι η άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019» είναι η απάντηση της Αγκυρας στις απειλές που δέχεται στη Μεσόγειο, κάνοντας σαφείς αναφορές στο ενεργειακό ζήτημα.

T

ΤουρκίαΑιγαίοΣαμοθράκη