Καμερούν: Για όγδοη φορά πρόεδρος ο 92χρονος Πολ Μπίγια - Συγκρούσεις διαδηλωτών σε όλη τη χώρα
NewsroomΟ Πολ Μπίγια επανεξελέγη για όγδοη φορά πρόεδρος του Καμερούν, όπως ανακοινώθηκε σήμερα (27/10) από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.
Παράλληλα, ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος, Ίσα Τσιρόμα Μπακάρι, κατήγγειλε πυροβολισμούς κοντά στο σπίτι του.
Ο Μπίγια, 92 ετών, κέρδισε το 53,66% των ψήφων έναντι 35,19% του πρώην συμμάχου του, Τσιρόμα. Ο βετεράνος ηγέτης αναμένεται να μείνει στην εξουσία ως τα 100 έτη του περίπου, καθώς εξασφάλισε αυτή τη νέα επταετή θητεία.
Ταραχώδης εκλογική διαδικασία
Διαδηλωτές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση συγκρούστηκαν κατ΄επανάληψη με τις δυνάμεις ασφαλείας την προηγούμενη εβδομάδα όταν μερικά αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Μπίγια όδευε σε νίκη στις εκλογές της 12ης Οκτωβρίου.
Προς το παρόν δεν υπάρχει σχόλιο για τα αποτελέσματα από την κυβέρνηση, που απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για παρατυπίες.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Τσιρόμα έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά εναντίον πολιτών έξω από το σπίτι του στη βόρεια πόλη Γκάρουα.
Δεν είπε από ποιον προήλθαν οι πυροβολισμοί ούτε σχολίασε άμεσα το εκλογικό αποτέλεσμα. Το Ρόιτερς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα αυτή την αναφορά. Την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι κέρδισε τις εκλογές και δεν θα δεχόταν άλλο αποτέλεσμα.
Ο λαός του Καμερούν απορρίπτει το αποτέλεσμα
Το αποτέλεσμα εγείρει την προοπτική περισσότερων αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και τις δυνάμεις ασφαλείας, μία ημέρα μετά τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων στις συγκρούσεις στην εμπορική πρωτεύουσα του Καμερούν, Ντουάλα.
«Περιμένουμε κλιμάκωση της αναταραχής καθώς οι Καμερουνέζοι απορρίπτουν ευρέως το επίσημο αποτέλεσμα και δεν μπορούμε να δούμε την κυβέρνηση Μπίγια να κρατάει πολύ παραπάνω», δήλωσε ο Φρανσουά Κονραντί, οικονομολόγος στην Oxford Economics.
Οι δύο κύριοι «πόλοι» της πολιτικής ζωής του Καμερούν
Ο Μπίγια έγινε πρόεδρος το 1982 και από τότε ασκεί την εξουσία με σιδηρά πυγμή, καταργώντας το όριο της προεδρικής θητείας το 2008 και κερδίζοντας την επανεκλογή του με άνετη διαφορά.
«Διά του παρόντος ανακηρύσσεται εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχοντας εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων, ο υποψήφιος Μπίγια, Πολ», δήλωσε ο Κλεμάν Ατανγκανά, πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ο Τσιρόμα είναι περίπου 75 ετών, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Απασχόλησης. Διέρρηξε τις σχέσεις του με τον Μπίγια νωρίτερα φέτος.
Διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία προσελκύοντας μεγάλα πλήθη και έλαβε υποστήριξη από ένα συνασπισμό αντιπολιτευόμενων κομμάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
- Οι αγρότες ζητούν λύσεις και όχι «ασάφειες»: Πότε οι αποφάσεις - Το στοίχημα των «χριστουγεννιάτικων μπλόκων»
- Βίντεο με τη στιγμή της σύλληψης του γιου του Κατρίνη μετά από καταδίωξη - «Κάτσε κάτω»
- Φένια Αποστόλου στο ethnos.gr: «Αγωνίστηκα, αντιστάθηκα και σήμερα ζω την κάθε μου μέρα σαν γιορτή»
- Στείλτε τον Φραπέ στο Eurogroup:«Δεν θέλω ου!» (Ep12)