Κόσμος | 28.10.2025 18:54

Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 330 μετασεισμοί σε διάστημα περίπου 13 ωρών

Newsroom

Η Τουρκία έχει καταγράψει πάνω από 330 μετασεισμούς σε διάστημα περίπου 13 ωρών μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που έπληξε τη Σιντίργκι της επαρχίας Μπαλίκεσιρ στις 22:48 τοπική ώρα.

Από αυτούς, 12 μετασεισμοί ήταν μεγέθους 4 Ρίχτερ και άνω, με τον ισχυρότερο να φτάνει τα 4,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές επαρχίες του Μαρμαρά και του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, και προκάλεσε ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Επιπλέον, λόγω του μικρού εστιακού βάθους της σεισμικής δόνησης προκλήθηκε πανικός στους κατοίκους. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται 6 χλμ, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD).

Πολλές επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό, πολλές επιχειρήσεις και κατοικίες μετατράπηκαν σε ερείπια.

Ο υπουργός Υγείας, Κεμάλ Μεμισόγλου, δήλωσε επίσημα ότι και οι 26 πολίτες που τραυματίστηκαν λόγω δευτερογενών αιτιών, όπως πτώσεις και άλματα, έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

«Στον σεισμό που σημειώθηκε στο Μπαλικεσίρ και έγινε αισθητός στις γύρω επαρχίες, και οι 26 πολίτες μας που τραυματίστηκαν λόγω δευτερογενών αιτιών, όπως άλματα και πτώσεις, έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στα νοσοκομεία μας και όλοι οι τραυματίες μας έλαβαν εξιτήριο. Σας εύχομαι για άλλη μια φορά τις καλύτερες ευχές μου στους πολίτες μας.», ανέφερε.

Τι είπε ο Ευθύμης Λέκκας

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμης Λέκκας τόνισε πως ο σεισμός στην Τουρκία δεν επηρεάζει τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Όπως είπε, «η περιοχή που επλήγη είναι απομονωμένη και δεν συνδέεται με τις πλάκες πάνω στις οποίες “πατάει” η χώρα μας, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Παράλληλα, εξήγησε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός, και λόγω της σχετικά μικρής απόστασης –περίπου 50 χλμ από το επίκεντρο– έγινε αισθητός στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. «Είναι απολύτως φυσιολογικό να έγινε αισθητός, χωρίς όμως καμία επίπτωση στον ελλαδικό χώρο», υπογράμμισε.

Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού

Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον πανικό που επικράτησε την ώρα των δονήσεων, με τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους.

Ο έπαρχος του Σιντίργκι, Ντογουκάν Κογιουντζού, δήλωσε νωρίτερα στο πρακτορείο Anadolu ότι οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται, λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν καταστροφές σε μερικά σημεία. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντοπίσει απώλειες ζωών, συνεχίζουμε τις έρευνες. Δεν έχουμε λάβει καμία αρνητική είδηση από τα χωριά. Οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται».

Η περιοχή Σιντίργκι είναι αγροτική με χαμηλά κτήρια, πολλά εκ των οποίων είχαν υποστεί ζημιές σε εκείνον τον σεισμό, χωρίς όμως να πέσουν τα περισσότερα. Τότε είχε καταρρεύσει μόνο ένα παλιό κτήριο στο κέντρο του Σιντίργκι και άλλα 15 είχαν υποστεί ολική καταστροφή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι 29.

Τα κτήρια που κατέρρευσαν στον σημερινό σεισμό είχαν χαρακτηριστεί ακατάλληλα και είχαν σφραγιστεί μετά τον πρώτο σεισμό της 10ης Αυγούστου.

Ο σεισμολόγος Σενέρ Ουσομέζσοϊ, μιλώντας στο CNN Turk υποστήριξε ότι ο σημερινός σεισμός είναι συνέχεια εκείνου του σεισμού, λίγο πιο νοτιοανατολικά. «Ένα ρήγμα 15 χλμ. είχε σπάσει με επέκταση προς τα νότια» είπε, προσθέτοντας ότι «ένα τμήμα επιφάνειας μήκους περίπου 100 χλμ. έχει ραγίσει». Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν πρόκειται για μετασεισμό, αλλά για σεισμό που προκλήθηκε από τη δόνηση της 10ης Αυγούστου, καθώς όπως είπε «οι μετασεισμοί επεκτείνονται συνεχώς προς τα νότια προς ένα νέο ρήγμα».

Ρίχτερσεισμόςζημιέςέρευνεςειδήσεις τώραΤουρκία