Κόσμος|21.10.2018 17:45

Γκορμπατσόφ: «Λάθος η αποχώρηση των ΗΠΑ από την INF»

Newsroom

Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που συνυπέγραψε τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF), ανέφερε σήμερα, σύμφωνα με το Interfax, χαρακτηριστικά τα εξής: «Λάθος, η αποχώρηση από την INF είναι λάθος». Και, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, πρόσθεσε: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σκίζουμε παλιές συμφωνίες για τον αφοπλισμό... Στ΄ αλήθεια δεν καταλαβαίνουν στην Ουάσινγκτον πού θα μπορούσε να οδηγήσει αυτό;».

Μόσχα: «Επικίνδυνο βήμα»

«Επικίνδυνο βήμα» χαρακτήρισε την αμερικανική απόσυρση από τη Συμφωνία η Μόσχα και προειδοποίησε με αντίποινα. «Θα είναι ένα πολύ επικίνδυνο βήμα, το οποίο είμαι σίγουρος πως δεν θα γίνει κατανοητό από τη διεθνή κοινότητα και θα προκαλέσει καταδίκες», σχολίασε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σερκέι Ριαμπκόφ, μιλώντας στο πρακτορείο Sputnik ενώ κατήγγειλε απόπειρα εκβιασμού εκ μέρους της Ουάσιγκτον. 

«Αντιμετωπίζουμε με ανησυχία και καταδικάζουμε τις νέες απόπειρες των ΗΠΑ να αναγκάσουν τη Ρωσία να κάνει υποχωρήσεις στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας και της στρατηγικής σταθερότητας μέσω των εκβιασμών» είπε χαρακτηριστικά. Όσο για το πώς θα απαντήσει η Ρωσία, τόνισε ότι εάν συνεχιστούν οι αμερικανικές προκλήσεις, θα προχωρήσει σε αντίποινα, περιλαμβανομένων στρατιωτικών αντιποίνων.

Μιχαήλ ΓκορμπατσόφΝτόναλντ Τραμπ