Η Τουρκία ξεπερνά την ΕΕ σε φόρους – Οι πιέσεις από πληθωρισμό και αδύναμη αγοραστική δύναμη
Μαρία ΖαχαράκηΗ Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε άνοδο φόρων και καθαρών κοινωνικών εισφορών προς το ΑΕΠ στις χώρες της ΕΕ. Το ποσοστό, το οποίο το 2023 ήταν 39,9%, διαμορφώθηκε το 2024 στο 40,4%.
Οι συνολικές εισπράξεις από φόρους και κοινωνικές εισφορές εντός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 387 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 7,281 τρισ. ευρώ.
Οι χώρες με το υψηλότερο φορολογικό βάρος
Το 2024, τα υψηλότερα ποσοστά φόρων ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ καταγράφηκαν:
- Δανία: 45,8%
- Γαλλία: 45,3%
- Βέλγιο: 45,1%
- Αυστρία: 43,8%
- Λουξεμβούργο: 42,7%
- Ιταλία: 42,6%
- Σουηδία: 42,5%
- Φινλανδία: 42,3%
- Ελλάδα: 41,7%
- Γερμανία: 40,9%
Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά σημείωσαν:
- Ιρλανδία: 22,4%
- Ρουμανία: 28,8%
- Μάλτα: 29,3%
Η θέση της Τουρκίας
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Τουρκία το φορολογικό βάρος ήταν το 2024 στο 46,7% του ΑΕΠ, ποσοστό υψηλότερο από κάθε κράτος–μέλος της ΕΕ και από τον μέσο όρο ευρωζώνης και ΕΕ συνολικά.
Η εικόνα αυτή αποτελεί ένδειξη της στρατηγικής της Άγκυρας να καλύψει ελλείμματα και να σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική της βάση μέσω εντατικής φορολογικής επιβάρυνσης, σε μια συγκυρία κατά την οποία η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει ακόμα πιέσεις από τον υψηλό πληθωρισμό και την αδύναμη αγοραστική δύναμη.
- Η τακτική που φέρνει θύματα μετανάστες, οι βολικά απενεργοποιημένες κάμερες του Λιμενικού και το κακό τάιμινγκ του επιτελείου του Τσίπρα
- Τέμπη: Αβεβαιότητα για την πυραντοχή των καθισμάτων των τρένων - Τι καταγγέλλουν οι συγγενείς και πραγματογνώμονες
- Διπλωματικό «σπριντ» δύο εβδομάδων - Η δύσκολη γεωπολιτική εξίσωση και οι κινήσεις της Αθήνας
- Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κέρκυρα - Ανεμοστρόβιλος στον Αφιώνα προκάλεσε ζημιές σε σπίτια