Λευκός Οίκος: Υπό διαμόρφωση το σχέδιο για την Ουκρανία - Μιλάμε και με τους δύο
NewsroomΟ Λευκός Οίκος, μέσω της εκπροσώπου του Κάρολαϊν Λέβιτ, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «συνομιλούν και με τις δύο πλευρές», Κίεβο και Μόσχα, για να επιτευχθεί ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον και το Κίεβο εξετάζουν ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο που αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει δύσκολες παραχωρήσεις από την πλευρά της Ουκρανίας.
Η Λέβιτ τόνισε ότι το υπό διαμόρφωση αμερικανικό σχέδιο, το οποίο συντάσσεται τον τελευταίο μήνα από τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, «πρέπει να είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές». Επιβεβαίωσε τις «καλές συνομιλίες» και με το Κίεβο και με τη Μόσχα. Διέψευσε κατηγορηματικά αναφορές περί αποκλεισμού της Ουκρανίας από τη διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «ακούει και τις δύο πλευρές».
Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πρόεδρος και η ομάδα εθνικής ασφάλειας παραμένουν «αταλάντευτοι» στην προσπάθεια για ειρήνη, παρά την απογοήτευση του προέδρου και από τα δύο μέρη. Επισήμανε την «ιστορική επιτυχία του προέδρου και της ομάδας του στη Μέση Ανατολή», αναφερόμενη στο σχέδιο Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ, ως ένδειξη της ικανότητάς τους, παρά τις κριτικές και αμφιβολίες.
Το νέο ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ προκαλεί διχασμό στην ουκρανική ηγεσία
Το γραφείο του Ζελένσκι επιβεβαίωσε τη λήψη του προσχεδίου, που φέρεται να συντάχθηκε από Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους)\, δηλώνοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα συνομιλήσει με τον Τραμπ για «τις υφιστάμενες διπλωματικές δυνατότητες και τα βασικά σημεία που είναι απαραίτητα για την ειρήνη». Το γραφείο ανέφερε: «Συμφωνήσαμε να εργαστούμε πάνω στα σημεία του σχεδίου ώστε να οδηγήσει σε έναν αξιοπρεπή τερματισμό του πολέμου».
Αρνητικές Αντιδράσεις: Άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι αντέδρασαν οργισμένα, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «παράλογη», «απαράδεκτη» και «πρόκληση» με στόχο τον αποπροσανατολισμό των συμμάχων. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικής πολιτικής, Ολεξάντρ Μερέζκο, δήλωσε ότι «Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο για σοβαρές διαπραγματεύσεις. Ο Πούτιν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις».
Το σχέδιο των 28 σημείων περιλαμβάνει:
- Η Ουκρανία να παραχωρήσει στη Ρωσία το βόρειο τμήμα του Ντονμπάς.
- Η Ουκρανία να μειώσει στο μισό το μέγεθος του στρατού της.
- Η Ουκρανία να εγκαταλείψει τα όπλα μεγάλης εμβέλειας που χρησιμοποιεί για πλήγματα σε ρωσικούς στόχους.
- Να απορριφθεί η ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος (αποκλείοντας ειρηνευτική δύναμη Βρετανίας/Γαλλίας).
- Η ρωσική γλώσσα και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να αποκτήσουν επίσημο καθεστώς.
Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι η πρόταση ισοδυναμεί με συνθηκολόγηση και τέλος της κυριαρχίας της χώρας. Την ίδια ώρα, ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός εκπρόσωπος του Τραμπ που θεωρείται φιλικός προς την Ουκρανία, φέρεται να ανακοίνωσε την παραίτησή του, αποχωρώντας τον Ιανουάριο.
- Δραματικές ώρες στη Λακωνία: Γυναίκα ανεβαίνει σε ταράτσα για να δώσει φαγητό στην εγκλωβισμένη μητέρα της
- Κακοκαιρία Byron: Τι θα γίνει με τον μισθό όσων δεν μπόρεσαν να πάνε στη δουλειά τους
- Πανικός στη αεροσκάφος: Φωτιά σε διάδρομο απογείωσης γέμισε με καπνούς Airbus A320 με 180 επιβαίνοντες
- Mega deal στα σκαριά στον τομέα της ψυχαγωγίας: Η Netflix κοντά στην αγορά της Warner Bros!