Κόσμος|19.05.2019 20:50

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ μπορεί να κάνουν νάζια αλλά στο τέλος θα πάρουμε F-35, S-400

Newsroom

Όχι μόνο δεν ακυρώνεται η συμφωνία με τους Ρώσους, αλλά ενδεχομένως να έρθουν και νωρίτερα οι S-400 στην Τουρκία, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν απέκλεισε και συμπαραγωγή με τη Ρωσία στο νέο αντι-πυραυλικό σύστημα S-500.

Σε μία τηλεοπτική συνάντηση με Τούρκους νέους το βράδυ του Σαββάτου, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της τουρκικής ατζέντας και είπε χαρακτηριστικά: «Το θέμα των S-400 έχει κλείσει. Δεν τίθεται θέμα υποχώρησης. Μάλιστα η συμφωνία μας ήταν να παραδοθούν οι S-400 από τον Ιούλιο και μετά. Αλλά μπορεί να γίνει νωρίτερα και να τους παραλάβουμε νωρίτερα», τόνισε o Τούρκος σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε για άλλη μια φορά ότι οι S-400 είναι ένα αμυντικό σύστημα κι όχι επιθετικό. «Εάν υπάρχει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον σας αμέσως οι S-400 ενεργοποιούνται και σας προστατεύουν. Είναι μεγάλου βεληνεκούς ασφαλώς», είπε.

Στο ζήτημα της αποπληρωμής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι οι όροι της Ρωσίας είναι καλοί και ότι μετά τους S-400, συζητούν και για συμπαραγωγή των S-500, δηλ. της πιο εξελιγμένης έκδοσης που ετοιμάζουν οι Ρώσοι.

Όσον αφορά στα F-35, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι μπορεί τώρα οι ΗΠΑ να κάνουν νάζια, αλλά στο τέλος θα δώσουν στην Τουρκία τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, όπως επίσης και το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, παρόλο που η Ουάσιγκτον λέει ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν. «Τεχνικά τέτοιο πράγμα δεν ισχύει. Εμείς το έχουμε εξετάσει από τεχνικής απόψεως και δεν ισχύει κάτι τέτοιο», σημείωσε, υπενθυμίζοντας παράλληλα και τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ ότι ‘δεν υποδεικνύουμε στους συμμάχους μας ποιο όπλο να πάρουν και ποιο όχι’.

Όπως είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «έχουμε την τεχνογνωσία για να αποφασίσουμε τί να αγοράσουμε και τί όχι ως κράτος μέλος. Κι εμείς έχουμε στρατηγούς. Οι δικοί μας στρατηγοί δεν υστερούν σε τίποτα από τους δικούς τους στρατηγούς».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πάντως ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραδώσει 5 F-35, αλλά όχι ακόμη τους προσομοιωτές τους. «Έχουμε ήδη παράξει εδώ στην Τουρκία εξοπλισμό αξίας 7 δις δολαρίων. Μππορεί να μας κάνουν λίγα νάζια αλλά στο τέλος θα πάρουμε και τα F-35 και θα έρθουν και οι S-400 στη χώρα μας», τόνισε.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνS-400F-35