Κόσμος|11.11.2018 16:08

Αμερικανικά κατασκοπευτικά U-2 ελέγχουν την κυπριακή ΑΟΖ

Newsroom

Τη στιγμή που καταφτάνει το πλοίο-γεωτρύπανο «Stena IceMax» της Exxon Mobil για να κάνει γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, αυξάνεται ο στρατιωτικός «κλοιός» γύρω από το οικόπεδο 10.  

Το Σάββατο, οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσαν NAVTEX για τον στόχο «Δελφίνο» στο τεμάχιο 10, με ισχύ μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου.  Σύμφωνα με αυτήν, δημιουργείται ζώνη ασφαλείας ακτίνας 500 μέτρων γύρω από το "Stena IceMax", η παραβίαση της οποίας αποτελεί ποινικό αδίκημα. Οι γεωτρητικές εργασίες της ExxonMobil αναμένεται να ξεκινήσουν στις 15 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει το sigmalive.com,  οι αρχικές γεωτρήσεις θα καταδείξουν το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος. Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί αξιοποιούν το Ακρωτήρι για τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη U-2.

Όπως αναφέρει το hellasjournal, η γεώτρηση γίνεται με πολιτική και στρατιωτική στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης. Σε πολιτικό επίπεδο, εντός της εβδομάδας, αναμένεται στη Λευκωσία ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον. Η έλευση του Αμερικανού αξιωματούχου αποτελεί και μήνυμα προς την Άγκυρα να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπάρχει έντονη παρουσία πολεμικών πλοίων.

κυπριακή ΑΟΖ