Πυρηνικά: Μπορεί να επιτευχθεί νέα συνθήκη; Τα δεδομένα μετά τη λήξη της New Start
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΕνισχύεται περισσότερο η ισορροπία τρόμου, την οποία αντιμετωπίζει καθημερινά ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια, από τη στιγμή που έληξε η συνθήκη New Start, η τελευταία εναπομείνασα συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Μάλιστα, αυτό έρχεται σε μία πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία, με ανοιχτές μεγάλες πολεμικές συγκρούσεις στον πλανήτη και τον… εγωισμό των υπερδυνάμεων να βρίσκεται στο «κόκκινο».
Την πολύ δύσκολη συγκυρία, στην οποία λήγει η συνθήκη, επεσήμανε και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο μεγάλος φόβος είναι, μήπως οι δύο υπερδυνάμεις οδηγηθούν σε ένα νέο «ράλι» εξοπλισμών με πυρηνικά όπλα, με ανεξέλεγκτες και ανυπολόγιστες συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη σε περίπτωση ακόμα μεγαλύτερης από τη σημερινή έντασης. Μάλιστα, πλέον πολύ γερά στο παιχνίδι των πυρηνικών εξοπλισμών βρίσκεται και η Κίνα, ένας πολύ ισχυρός παράγοντας που είχε πολύ μικρότερη δυναμική σε εκαετίες του παρελθόντος.
«Θα υπάρξει συμφωνία με ελαστικότερα όρια»
Μιλώντας στο ethnos.gr ο διεθνολόγος και καθηγητής του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παναγιώτου, εκφράζει την αισιόδοξη εκτίμηση ότι έστω και αν περάσει από… σαράντα κύματα και δημιουργηθούν πολλά εμπόδια στη διαδικασία, στο τέλος θα υπογραφεί μία νέα συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη δυσκολία στο να συμφωνήσουν, όμως τελικά θα υπάρξει μία νέα συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα. Αυτό διότι υπάρχει η αναγκαιότητα αμοιβαίας αποτροπής και δεν συμφέρει κανέναν και ούτε, βέβαια, τις υπερδυνάμεις, να βιώνουμε μία συνεχής αναταραχή και μάλιστα πολύ επικίνδυνη, στον πλανήτη αλλά ούτε και μία ενδεχόμενη διασπορά πυρηνικών όπλων. Κάτι τέτοιο, δεν θα έβαζε απλώς σε κίνδυνο την οικονομία, στην οποία δίνουν σημασία οι μεγάλες δυνάμεις αλλά και την ίδια την επιβίωση του πλανήτη. Να αναφέρω ως παράδειγμα το Πακιστάν, το οποίο ήδη έχει κάποια πυρηνικά όπλα και αν υπήρχε μία μεγάλη διασπορά τους, θα προμηθευόταν ακόμα περισσότερα και πιο επικίνδυνα. Το αρνητικό είναι, βέβαια, ότι η κοινή γνώμη έχει συμβιβαστεί πολύ περισσότερο με την απειλή σε σχέση με το παρελθόν, δεν έχει την ίδια αίσθηση της αναγκαιότητας μία συμφωνίας για τα πυρηνικά όπλα και αυτό έχει τη σημασία του», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Παναγιώτου.
Πιο ελαστικά τα όρια της όποιας νέας συνθήκης
Ο ίδιος σημειώνει, ωστόσο, ότι ακόμα και στο αισιόδοξο σενάριο, που υπογραφεί μία νέα συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών, κατά πάσα πιθανότητα τα όρια θα ήταν πιο ελαστικά σε σύγκριση με αυτά της συνθήκης New Start. Αυτό σημαίνει ότι οι υπερδυνάμεις, που θα αποτελούσαν τους εταίρους της συνθήκης, θα είχαν τη δυνατότητα να διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό πυρηνικών κεφαλών από αυτόν που προέβλεπε η New Start.
«Δυστυχώς, σήμερα υπάρχει η αντίληψη της αποτροπής των κινδύνων με την απειλή της ισχύος. Αυτό οδηγεί στην εκτίμηση και στο συμπέρασμα ότι μία νέα πιθανή συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα θα είχε περισσότερο ελαστικά όρια σε σύγκριση με τη New Start. Όμως, ούτε τη Ρωσία , ούτε τις ΗΠΑ, ακόμα και του Ντόναλντ Τραμπ αλλά ούτε την Κίνα τις συμφέρει να είναι η κατάσταση ανεξέλεγκτη», τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ.
«Θα συμπεριληφθεί στη συνθήκη και η Κίνα»
Ο κ. Παναγιώτου υποστηρίζει ακόμα ότι σε μία νέα συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα θα συμπεριληφθεί και η Κίνα, υπερδύναμη που και αυτή ενισχύει ολοένα και περισσότερο το πυρηνικό οπλοστάσιό της και αποτελεί πλέον έναν πολύ δυνατό παίκτη στην παγκόσμια σκακιέρα και στα γεωστρατηγικά ζητήματα.
«Η Κίνα θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε μία συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει. Δεν μπορούν να αφήσουν την Κίνα απ’ έξω αλλά και η ίδια η Κίνα θα δεχτεί να αποτελέσει μέρος της συμφωνίας. Όπως προείπα, δεν συμφέρει κανένα να υπάρχουν συνεχείς αναταραχές στον πλανήτη και μάλιστα υπό την απειλή των πυρηνικών όπλων», σημειώνει ο διεθνολόγος και καθηγητής ΜΜΕ και Επικοινωνίας του ΑΠΘ.
- Μπορεί να επιτευχθεί νέα συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών; Τα δεδομένα μετά τη λήξη της New Start
- Η δέσμευση των λογαριασμών Παναγόπουλου, ο μονόδρομος της «διαγραφής» από το ΠΑΣΟΚ και οι σοκαριστικές μαρτυρίες επιζώντων της Χίου
- Τρία χρόνια μετά τα Τέμπη ο ΟΣΕ ξεκινά έλεγχο στα καθίσματα των τρένων - Στο μικροσκόπιο η πυραντοχή
- Η διπλή στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ - Σε ποια «δεξαμενή» στοχεύουν οι γαλάζιοι