Κόσμος|20.05.2019 19:55

Ρουμανία: Οι εταιρείες αναβάλλουν την πληρωμή των τιμολογίων

Newsroom

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Frames & Train Your Brain, επτά στις δέκα εταιρείες στη Ρουμανία αναβάλλουν την πληρωμή των τιμολογίων τους. Η έρευνα διεξήχθη  από τις 2 έως τις 7 Μαΐου σε 180 εταιρείες της βαλκανικής χώρας και αφορά όλα τα οικονομικά πεδία.

Η πλειοψηφία των διευθυντικών στελεχών των επιχειρήσεων αυτών, υποστήριξαν ότι οι αναβολές των πληρωμών γίνονται για να εξασφαλιστεί η ταμειακή «ροή» που απαιτείται για να συνεχίσουν οι εταιρείες την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν επαρκείς οικονομικούς πόρους και δεν μπορούν εύκολα να λάβουν δάνεια, καθυστερούν την πληρωμή των τιμολογίων τους, επιδιώκοντας έτσι να κερδίσουν χρόνο και να συγκεντρώσουν χρήματα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους. Επιπλέον, οι εταιρείες επικαλούνται ως αιτίες για την αναβολή αυτή, την αύξηση στα λειτουργικά τους κόστη και τη μείωση των πωλήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 42% των ρουμανικών εταιρειών υποστήριξε πως η μέση περίοδος εξόφλησης των τιμολογίων της επιχείρησής τους, διαρκεί τρεις με τέσσερις μήνες, το 37% από δύο έως τρεις μήνες, το 16% έναν έως δύο μήνες, ενώ το 5% τόνισε ότι η περίοδος πληρωμής των τιμολογίων διαρκεί πάνω από τέσσερις μήνες.

Οι κύριοι τομείς στους οποίους παρατηρείται το φαινόμενο αυτό είναι οι κατασκευές, η εξορυκτική βιομηχανία, η γεωργία, το εμπόριο, τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες.

Ρουμανίατιμολόγια