Κόσμος|20.05.2019 23:34

Βενεζουέλα: Πρόωρες εκλογές προτείνει ο Μαδούρο

Newsroom

Πρόωρες εκλογές για την ανάδειξη νέας Εθνικής Αντιπροσωπείας φέρεται να πρότεινε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση της χώρας, υπό την ηγεσία του αυτοανακηρυχθέντος προσωρινού προέδρου, Χουάν Γκουαΐδό, κέρδισε την πλειοψηφία της Εθνικής Αντιπροσωπείας στις εκλογές του 2015.

Η τρέχουσα κοινοβουλευτική θητεία ολοκληρώνεται στα τέλη του 2020, όταν και είναι προγραμματισμένες οι επόμενες εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Αντιπροσωπείας.

Στο μεταξύ, ο Κάρλος Βέτσιο, απεσταλμένος της αντιπολίτευσης στις ΗΠΑ, φέρεται να είχε επαφές με αξιωματούχους των αμερικανικών υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, ως συνέχεια του αιτήματος του Γκουάιδο για «στήριξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων».

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται σε πολιτική κρίση από τον Ιανουάριο του 2019, όταν ο Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε σε προσωρινό πρόεδρο, μία κίνηση η οποία έτυχε της άμεσης επιδοκιμασίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει κατηγορήσει τον Γκουάιδο ότι ενεργεί ως «μαριονέτα» των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για ενορχήστρωση πραξικοπήματος εκ μέρους της Ουάσιγκτον. Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει επιβάλλει μία σειρά κυρώσεων εις βάρος των κρατικών εταιρειών της Βενεζουέλας, με το συνολικό κόστος να υπερβαίνει τα 100 δισ. δολάρια.

Ρωσία, Κίνα, Κούβα, Βολιβία, Τουρκία και αρκετές ακόμη χώρες έχουν ξεκαθαρίσει ότι εξακολουθούν να θεωρούν τον Νικολάς Μαδούρο ως τον μοναδικό νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

ΒενεζουέλαεκλογέςΝικολάς Μαδούρο