Η αγάπη πάντα νικά: Η μαμά φάλαινα με το αλμπίνο φαλαινάκι της στην κορυφή του κόσμου!
NewsroomΤο πρώτο βραβείο κέρδισε φωτογραφία που απεικονίζει μια σπάνια μεγάπτερη φάλαινα και τη μητέρα της, στο Παγκόσμια Βραβεία Φωτογραφίας Φύσης 2026.
Η φωτογραφία απαθανατίστηκε από τον Αυστραλό Τζόνο Άλεν, ο οποίος κέρδισε το χρηματικό έπαθλο των 1.000 δολαρίων.
Σύμφωνα με το CNN, o ίδιος περιέγραψε την ημέρα που φωτογράφισε τις δύο φάλαινες ως «μια ανάμνηση που θα με συνοδεύει για πάντα» και «μια συνάντηση που πραγματικά άλλαξε τη ζωή μου».
Ο αλμπινισμός στις φάλαινες είναι εξαιρετικά σπάνιος, με μόνο μία στις 40.000 να γεννιέται με τη συγκεκριμένη πάθηση που επηρεάζει το χρώμα του δέρματος.
Η μικρή φάλαινα που φωτογράφισε ο Άλεν, εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2024 στο Βαβάου της Τόνγκα και ονομάζεται «Mahina», το οποίο σημαίνει «φεγγάρι» στα Τονγκανικά.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση του Κόκκινου Καταλόγου της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, ο πληθυσμός της μεγάπτερης φάλαινας αυξάνεται, ενώ η ανάκαμψη αυτή οφείλεται στον περιορισμό της εμπορικής φαλαινοθηρίας τον 20ο και τον 21ο αιώνα.
Ωστόσο, παρά την αύξηση του πληθυσμού της κατά 135.000, η μεγάπτερη φάλαινα βιώνει αλλαγές, όπως για παράδειγμα οι μεταβολές στην μετανάστευσή της στο νότιο ημισφαίριο.
Οι επιστήμονες λένε, ότι οι φάλαινες μεταναστεύουν εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας στο Νότιο Ωκεανό, γεγονός που επηρεάζει τα αποθέματα τροφής.
Σημειώνεται, ότι τα Παγκόσμια Βραβεία Φωτογραφίας 2026, έλαβαν αιτήσεις από 51 χώρες.
Μεταξύ των νικητών, ήταν μια θηλυκή γορίλας που παρατηρούσε μια πεταλούδα στο δάσος Bwindi Impenetrable Forest της Ουγκάντα, ένας χαμαιλέων Namaqua που βρέθηκε αντιμέτωπος με μια αμμοθύελλα στην έρημο Namid της Ναμίμπια και μια πολική αρκούδα που εξερευνούσε ένα σωρό ηλεκτρονικών αποβλήτων στο Μανιτόμπα του Καναδά.
- Κυψέλη: Παραδόθηκε ο 64χρονος που κατηγορείται για την απόπειρα βιασμού ΑμεΑ
- Υπόθεση Έπσταϊν: Απόπειρα αυτοκτονίας από τον πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Θόρμπιορν Γιάγκλαντ
- Η αγάπη πάντα νικά: Η μαμά φάλαινα με το αλμπίνο φαλαινάκι της στην κορυφή του κόσμου!
- Η τραγική ιστορία της Τζόις: Έμεινε 3 χρόνια νεκρή στον καναπέ μπροστά από μια ανοιχτή τηλεόραση