Κόσμος|08.03.2026 06:28

Ο Τραμπ θέλει χερσαία εισβολή στο Ιράν; Οι σκέψεις, οι μυστικές συζητήσεις και η Βενεζουέλα

Newsroom

Ιδιωτικά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος του Ιράν, σύμφωνα με μαρτυρίες δύο εν ενεργεία και ενός πρώην αξιωματούχου των ΗΠΑ, καθώς και ενός ακόμη προσώπου που είναι σε γνώση των σχετικών διαβουλεύσεων.

Ο Τραμπ φέρεται να έχει συζητήσει αυτή την προοπτική με στενούς του συνεργάτες και στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, αναλύοντας το πλάνο του για το Ιράν της επόμενης μέρας. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το όραμά του περιλαμβάνει τη διασφάλιση των αποθεμάτων ουρανίου της χώρας και τη συνεργασία με μια νέα ιρανική ηγεσία στον τομέα του πετρελαίου, ακολουθώντας το μοντέλο της τρέχουσας δυναμικής μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας.

Όπως μεταδίδει το δίκτυο NBC, οι σκέψεις του Τραμπ δεν αφορούν μια εισβολή ευρείας κλίμακας, αλλά την αποστολή ενός περιορισμένου στρατιωτικού σώματος για την επίτευξη συγκεκριμένων στρατηγικών επιδιώξεων. Πάντως, οι αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις ούτε έχουν εκδοθεί σχετικές διαταγές.

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου, η εκπρόσωπος Καρολάιν Λέβιτ υποστήριξε ότι «η ιστορία βασίζεται σε υποθέσεις ανώνυμων πηγών που δεν συμμετέχουν στην εθνική ομάδα ασφαλείας του Προέδρου και δεν έχουν πλήρη γνώση των συζητήσεων», συμπληρώνοντας πως ο Τραμπ «πάντα, σοφά, διατηρεί όλες τις επιλογές ανοιχτές».

Τα σενάρια των επιχειρήσεων και το παράδειγμα της Βενεζουέλας

Δημοσίως, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφεύγει να αποκλείσει το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων, αν και η σύρραξη περιορίζεται προς το παρόν σε αεροπορικά πλήγματα. Οι κατ' ιδίαν συζητήσεις του, ωστόσο, υποδηλώνουν μια πιο ενεργή διάθεση για ένα τέτοιο σενάριο, παρά τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη των εχθροπραξιών το προηγούμενο Σάββατο, το Πεντάγωνο έχει καταγράψει έξι νεκρούς και 18 τραυματίες Αμερικανούς στρατιώτες από ιρανικές αντεπιθέσεις.

Ο Τραμπ έχει παραλληλίσει την επιθυμητή έκβαση στο Ιράν με την κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπου μετά τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο τον Ιανουάριο και την ανάληψη της προεδρίας από τη Δέλσι Ροντρίγκες, εφαρμόζονται πολιτικές συμβατές με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ειδικά στην πετρελαιοπαραγωγή. Σε δηλώσεις του στη New York Post, ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος», προσθέτοντας πως ενώ άλλοι προκάτοχοί του το απέκλειαν, εκείνος θεωρεί πως «πιθανώς δεν χρειάζονται, ή μόνο αν είναι απαραίτητο».

Η αντίδραση της Τεχεράνης

Αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι, όπως ο Joel Rayburn και ο Behnam Ben Taleblu, επισημαίνουν ότι χερσαίες δυνάμεις ή ειδικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να είναι απαραίτητες για την εξουδετέρωση στόχων που δεν πλήττονται από αέρος ή για τον έλεγχο των πυρηνικών αποθεμάτων σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος.

Παρά τις δηλώσεις του Τραμπ στο NBC ότι μια εισβολή δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του και πως εκτιμά ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει τέσσερις με πέντε εβδομάδες, η Τεχεράνη εμφανίζεται προετοιμασμένη. Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Άμπας Αράγκτσι, δήλωσε με νόημα: «Τα περιμένουμε [τα αμερικανικά στρατεύματα]. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε και αυτό θα ήταν μεγάλη καταστροφή για αυτούς», συμπληρώνοντας πως η χώρα του έχει προετοιμαστεί για κάθε πιθανή εξέλιξη.

ειδήσεις τώραΝτόναλντ ΤραμππόλεμοςΜέση ΑνατολήΒενεζουέλα