Κόσμος|22.05.2019 17:15

Αυστρία: Βυθισμένη στην ασάφεια – Πρόωρες εκλογές και κυβέρνηση τεχνοκρατών

Μαρία Ανδρικάκη

Όλο και βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αυστρία, μετά την περιβόητη «Υπόθεση Ίμπιζα» που ταράζει τις τελευταίες ημέρες τα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Ανεξάρτητες προσωπικότητες της δημόσιας διοίκησης και τεχνοκράτες θα αντικαταστήσουν υπουργούς που παραιτήθηκαν, μέχρι να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Συγκεκριμένα, θα αντικαταστήσουν υπουργούς του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, οι οποίοι παραιτήθηκαν μετά από την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ.

Η ορκωμοσία των νέων μελών της αυστριακής κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Εξαιτίας του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο εμπλέκεται ο αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε, προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, οι Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ζητά την παραίτηση συνολικά της κυβέρνησης, ενώ ορίστηκε η 27η Μαΐου ως η μέρα κατά την οποία θα γίνει η ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στην Αυστρία γενικότερα επικρατεί πλήρης πολιτική ασάφεια με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, να ζητά με διάγγελμά του από τους πολίτες «αισιοδοξία» και «θάρρος».

Αυστρίαεκλογές