Κόσμος|23.05.2019 11:36

Ευρωπαϊκή Ένωση: Τίτλοι τέλους για πλαστικά καλαµάκια και µπατονέτες

Μαρία Ψαρά

Καλαµάκια στον φραπέ και αναδευτήρας στο κοκτέιλ… τέλος! Το Συµβούλιο των υπουργών της Ε.Ε. αποφάσισε χθες την οριστική απαγόρευση της χρήσης δέκα πλαστικών προϊόντων µιας χρήσης. «Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις» είχε πει η Κοµισιόν που εισηγήθηκε το µέτρο. Τώρα οι χώρες έχουν δύο χρόνια διορία για να ενσωµατώσουν τη νέα οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.

Η απαγόρευση ισχύει από το 2021 και αφορά επίσης σε µπατονέτες, µαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαµάκια στήριξης µπαλονιών από πλαστικό, περιέκτες τροφίµων και ποτών από διογκωµένο πολυστυρένιο και όλα τα προϊόντα από οξοδιασπώµενα πλαστικά. Επίσης, αναµένεται να τεθούν σε εφαρµογή µέτρα για τη µείωση της κατανάλωσης δοχείων τροφίµων και κυπέλλων ποτών από πλαστικό.

Ακόµη, θα υλοποιηθούν προγράµµατα διευρυµένης ευθύνης των κατασκευαστών όσον αφορά το κόστος για την περισυλλογή των απορριµµάτων, τα οποία εφαρµόζονται σε προϊόντα όπως τα φίλτρα καπνού και τα αλιευτικά εργαλεία.

Οι φιάλες

Στόχος είναι η ξεχωριστή περισυλλογή πλαστικών φιαλών σε ποσοστό 90% έως το 2029 (77% έως το 2025) και η θέσπιση απαιτήσεων σχεδιασµού για τη σύνδεση των πωµάτων µε τις φιάλες.

Επίσης, έχει τεθεί στόχος ενσωµάτωσης 25% ανακυκλωµένου πλαστικού σε φιάλες PET από το 2025 και 30% για όλες τις πλαστικές φιάλες από το 2030. Είναι παρόµοια προσέγγιση µε την επιτυχηµένη οδηγία για τις πλαστικές σακούλες που τέθηκε σε ισχύ το 2015 και συνέβαλε στη γρήγορη αλλαγή στη συµπεριφορά των καταναλωτών. Η εφαρµογή του νόµου εκτιµάται ότι θα έχει τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονοµικά οφέλη, όπως τη µείωση των εκποµπών 3,4 εκατ. τόνων ισοδυνάµου CO2, την αποφυγή περιβαλλοντικών ζηµιών κόστους 22 δισ. ευρώ έως το 2030 και την παροχή της δυνατότητας στους καταναλωτές να εξοικονοµήσουν 6,5 δισ. ευρώ. Εκτός από την απαγόρευση των 10 προϊόντων, τα µέτρα για τα µη αποσπώµενα πώµατα και καπάκια για όλους τους περιέκτες ποτών χωρητικότητας έως 3 λίτρα θα πρέπει να εφαρµοστούν 5 έτη µετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας, ενώ οι πρόσθετες υποχρεώσεις των παραγωγών θα πρέπει να εφαρµοστούν µεταξύ του Ιανουαρίου 2023 και της 31ης ∆εκεµβρίου 2024, ανάλογα µε το προϊόν.

μπατονέτεςκαλαμάκιαμπουκάλιπλαστικά καλαμάκια